PRAVILA

Njujorški frizeri savjetuju koliko često prati kosu

Osim svega toga, na kosu što rjeđe nanositi razne preparate za stilizovanje jer oni u konačnici brže prljaju kosu, odnosno nečistoće se pojačano nakupljaju pa ćete kosu morati češće prati

Prečesto pranje kose može isušiti vlasište. LUSTRACIJA

A. F.

26.3.2022

Iako se učestalost pranja kose ne može tačno odrediti, s obzirom na to da smo svi različiti, postoji pravilo koje vrijedi za sve – prati kosu manje pa će se manje i mastiti. Otkrio je to Julian Farel, renomirani frizer iz Njujorka. On tvrdi da će nam kosa biti manje masna ako smanjimo učestalost korištenja omiljenih šampona.

Naime, prečesto pranje kose može isušiti vlasište jer se s njega ispire sebum – masna supstanca koju proizvode žlijezde u koži, a čija uloga je čuvanje tjemena i kose od isušivanja.

- Šamponirate li kosu svaki dan, sa vašeg vlasišta će se ukloniti prirodna ulja, a to vodi suhoj i lomljivoj kosi. Preporučujem prati kosu jednom do dva puta sedmično, ne češće -  rekao je ovaj frizer.

On je dodao je da, ako je kosa oštećena od pretjerane izloženosti visokim temperaturama (npr. od pegle za kosu i previše feniranja), tada je nikako ne bi trebalo prati češće od dva puta sedmično.


Savjetuje ispiranje kose vodom ukoliko poželite češće prati kosu, recimo, ako ste se oznojili, ali da se šampon ne nanosi. U tom slučaju voda će biti sasvim dovoljna da kosa ponovno djeluje čisto i lepršavo.

Pazite kod nanošenja regeneratora – stavljajte ga samo na vrhove kose, nikako blizu tjemena. Takođe, kosu ne tretirate uređajima za stilizovanje na previsokim temperaturama. Prevrući fen ili pegla za kosu isušuju vlasi pa će iz vlasišta pojačano lučiti masnoće kako bi se koža zaštitila od vrućine. Zato, ne koristite uređaje za stilizovanje na maksimalnoj temperaturi već je smanjite.

Osim svega toga, na kosu što rjeđe nanositi razne preparate za stilizovanje jer oni u konačnici brže prljaju kosu, odnosno nečistoće se pojačano nakupljaju pa ćete kosu morati češće prati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.