DRAMI NIKAD KRAJA

Skandali i moda, ovo je obilježilo 2022. godinu: Balenciaga, Kim i Merilin Monro

Kineski fast fashion gigant Shein je proglašen najpopularnijim modnim brendom godine

Skandali u modnoj industriji. Twitter

E. A.

14.1.2023

Posljednji mjeseci 2022. godine posebno su bili turbulentni u industriji mode. Godinu su obilježile velike smjene kod vodećih modnih brendova, poneki skandal, hiperprodukcija TikTok trendova i estetika te lažna modna održivost s kojom je ekološka odgovornost nekako pala u drugi plan. 

Kineski fast fashion gigant Shein je proglašen najpopularnijim modnim brendom godine, što dovoljno govori i (ne)osviještenosti koja se, po svemu sudeći, iz riječi nije baš uspješno pretočila u djelo. 

S druge strane, ne možemo poreći da su vintage i second hand odjeća uz modne dodatke dobili veliku pažnju publike i postali sve češći izvor za šoping. 

Metaverzum je također uvelike obilježio godinu u modi, s ispitivanjima mogućnosti koje nam nude nove tehnologije. Od novih i starih ikona modne scene, do kolaboracija i onih velikih imena koja su nas ove godine napustili

Ono što je bilo viralno

Bijela Coperni haljina koja je nastala takoreći iz čistog zraka, odnosno, u otprilike osam minuta nasprejana je na golo tijelo Belle Hadid. Ovaj trenutak na Tjednu mode u Parizu upisao se u modnu povijest i jedan je od najspominjanijih trenutaka u 2022. godini.

Coperni se udružio sa španjolskim znanstvenikom Manelom (Teresom) Torresom i njegovom tvrtkom Fabrican - tekućina u spreju sadrži sintetička i pamučna vlakna koja sušenjem u dodiru s kožom postaju materijal koji se nakon nošenja ponovno može preraditi u tekućinu kako bi od nje nastao novi komad odjeće.

Ko ne voli modni skandal?

Ovu rečenicu je rekao Demna Gvasalia, kreativni direktor Balenciage, vjerojatno ne sluteći da će se za nekoliko mjeseci naći u najvećem modnom skandalu otkako je preuzeo Balenciagu. 

Dizajner nas je naviknuo na provokaciju i suptilnu kritiku koju komunicira svojim komadima - poput kožne torbe u obliku vreće za smeće pa do iznošenih patika, komada koji su se prodavali po cijeni od nekoliko hiljada eura. 

Ništa nije naškodilo brendu kao kampanja za kolekciju "Objects" u kojoj djeca u rukama drže S&M medvjediće.

U sasvim drugoj kampanji koja je izašla istog mjeseca, vidi se dokumentacija Vrhovnog suda vezana za dječju pornografiju što je izazvalo lavinu negativnih reakcija. 

Protesti zbog kampanje. Twitter

Malo je vjerojatno da niko iz Balenciage nije uočio ove detalje, no brend se ogradio od optužbi i objavio nekoliko isprika putem Instagrama - koje nisu uspjele popraviti situaciju.

Kim Kardašijan i Merlin Monro

Viralna je bila i Kim Kardašijan (Kardashian), koja je na Met Gali obukla originialnu haljinu Merilin Monro (Merylin Monroe) - i tako je oštetila. Kim je privukla veliki bijes javnosti, ali i poštivaoca i pratitelja lik i djela Merlin Monro. 

Uništila haljinu. Instagram

Mnogi su rekli da je Kim pretjerala, ali da je bilo za očekivati da će upropastiti haljinu ove legendarne glumice i zvijezde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.