FRIZERSKI TRIK

Pravilo 5,5: Otkrijte koja je dužina kose idealna za vas

Ključ je u omjeru razmaka između uha i vilice

Odredite dužinu kose prema crtama lica. Printscreen/TikTok

E. Ag.

2.3.2023

Vjerovatno ćete se zapitati kakve veze brojevi imaju s kosom? Stručnjaci koji rade za kozmetički brend posvećen kosi „John Frieda“ tvrde da je za savršenu frizuru čarobna brojka – 5!

Pravilo 5,5 mijenja igru

Celebrity frizeri već godinama koriste pravilo 5,5 kako bi otkrili hoće li njihovim klijenticama bolje stajati raskošni dugački valovi, dugački ili klasični bob ili pak potpuno kratka pixie frizura.

Za to su vam potrebni samo olovka, linijar ili krojački metar i nekoliko minuta. Stručnjaci tvrde da je to najbolji način da saznate više o svom licu i prilagodite frizuru onome što nam je priroda dala, kako biste blistali svaki dan, a ne samo pri izlasku iz frizerskog salona.

Crte lica važnije su od trendova

Cilj je pronaći idealnu frizuru za pojedinačne crte lice, što u konačnici dovodi do imidža koji najviše laska.

Znate li vi koja vam dužina kose najbolje pristaje? Ako još niste pronašli “onu pravu”, isprobajte ovo matematičko pravilo, a tek onda krenite u potragu za fotografijama koje ćete odnijeti u frizerski salon kao inspiraciju.

Potražite linijar i olovku te saznajte stoji li vam bolje duga ili kratka kosa!


Ne morate slijepo slijediti trendove. Printscreen/Instagram

Kako izvesti pravilo 5,5

Ključ je u omjeru razmaka između uha i vilice. Položite olovku vodoravno ispod brade, zatim uzmite linijar i postavite ga pod pravim uglom na olovku, do nivoa ušne resice. Pogledajte koji broj pokazuje linijar.

Ako je rezultat manji od 5,5, dobro će vam pristajati kratke i bob frizure, a ako je rezultat veći od 5,5, uz vaše lice bolje će stajati poluduga i duga kosa.

Tiktokerica Ejmi Čang (Amy Chang) ovaj trik izvodi pomoću dvije olovke i krojačkog metra, a njen video pomoći će vam da dobijete viziju pravilnog izvođenja pravila 5,5.

@bondenavant Reply to @trumpsbussy2 this is why + how to tell if short hair will look good on you #amyshairtip #hairhack #hairhacksandtips #beautytips #beauty ♬ STAY - The Kid LAROI & Justin Bieber

Ipak, nije u brojkama sve

Prije odlaska frizeru u obzir treba uzeti i brojne druge faktore, poput trenutnog stanja vaše kose, stila života i imidža kojem težite, no ovo je pravilo svakako zgodan način da saznate šta najbolje pristaje vašem licu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.