POTVRDILA ISTRAŽIVANJA

Gel-manikir može biti opasan, evo i zašto

Zračenje koje emitiraju UV sušači laka za nokte mogu oštetiti DNK u ćelijama kože

Budite oprezni. Instagram

Z. K.

12.4.2023

Svaka dama želi da ima savršene nokte. Međutim, najnovija otkrića pokazuju da gel-manikir ne samo da stanjuje prirodne nokte, već može da izazove mnogo veće posljedice. 

Brojna istraživanja potvrdila su prisustvo štetnih hemikalija u lakovima za nokte, ali i štetnost acetona i UV lampi koji su neizostavan alat na putu do savršenog izgleda noktiju.

Može da ošteti DNK u ćelijama kože

- Svaki manikir ostavljen na noktima duži period predstavlja opasnost za vaše zdravlje, jer nemate uvid u promjene koje se događaju na vašim noktima - naglašava dr. Kris Ejdigan (Chris Aidigan), dermatolog na Njujorškom univerzitetu.

Nedavna studija je pokazala da zračenje koje emitiraju UV sušači laka za nokte koji se obično koriste na gel-laku za nokte, može da ošteti DNK u ćelijama kože i da izazove mutacije u ljudskim ćelijama.

- Naša studija opisuje potencijalni faktor rizika od raka za žene koje redovno rade gel-manikir. Važno je odmjeriti rizik, posebno za ljude s većom osjetljivošću na UV svjetlost i podložnim raku - rekla je dr. Marija Živagui (Maria Zhivagui), prvi autor studije i postdoktorand u laboratoriji Aleksandrov na Univerzitetu Kalifornije u San Dijegu.

Faktor rizika

Godinama se polemizira o UV sušačima koji se koriste za gel-manikir kao faktoru rizika za rak kože i te tvrdnje su smatrane kontroverznim i zahtijevaju dodatno proučavanje.

Ipak, stručnjaci tvrde da bilo koja vrsta manikira u salonu za nokte može da nosi zdravstvene rizike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.