UKRAS ZA KRUNIDBU

Evo koje je pravo značenje lovorovih vijenaca koje su nosile Kejt Midlton i Šarlot

Iza srebrenih cvjetnih kruna koje su umjesto tijara na krunidbi kralja Čarlsa nosile Kejt Midlton i princeza Šarlot krije se dublje značenje

AP

M. Z.

7.5.2023

Majka i kćerka su za krunidbu kralja Čarlsa (Charles) nosile haljine s potpisom modne kuće ''Alexander McQueen”, koje Kejt Midlton (Kate Middleton) redovno bira za najvažnija događanja u životu još pod svog vjenčanja, sad je prvi put i princeza Šarlot (Charlotte) dobila priliku nositi dizajnersku haljinu te slavne modne kuće.

Prekinula tradiciju

Princeza od Velsa prekinula je tradiciju i umjesto tijare iz bogate arhive britanske kraljevske porodice, nosila je efektan ukras na glavi – srebreni lovorov vijenac, a vrlo sličan model nosila je i njena osmogodišnja kćerka Šarlot.

Cvjetna kruna od srebrenih niti i stiliziranog lovorovog lišća te kristalnih ukrasa djelo je Džes Kolet (Jess Collet), u saradnji s modnom kućom “Alexander McQueen”. Osmogodišnjakinja je nosila jednostavnu bijelu haljinu s plaštom, također djelo Sarah Burton za ''McQueen'', s vezom na kojem se ističu motivi ruže, čička, narcisa i djeteline, a to su četiri cvijeta Ujedinjenog Kraljevstva, piše Tportal. 

Strpljivo je stajala uz svoju majku, koja je bila odjevena u punu kraljevsku odoru s ceremonijskim plaštom ispod kojeg se tek nazirala ''McQeenova'' haljina u boji slonovače.

Zeleni čovjek

Dizajnom nakita odale su počast motivu koji se koristio tokom Čarlsove krunidbe - Zelenom čovjeku. Drevni lik iz britanskog folklora, Zeleni čovjek simbolizira proljeće i ponovno rođenje i nosi krunu od hrasta, bršljana i gloga te simbolično cvijeće. Ne čudi takav odabir kad se zna da je kralj Čarls gotovo cijeli svoj život gaji dubok interes za prirodu, vrtlarstvo i očuvanje okoliša. Njegova unuka, kao i snaha, odabirom tog botaničkog motiva zapravo su na jedinstven način odale počast njegovoj velikoj životnoj strasti – prirodi i očuvanju okoliša.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.