OGLASILA SE I ONA

Pokrenuta velika bura u javnosti: Zašto se frizura Miss Francuske smatra skandalom

Iv Žil je svoju tamnu, talasastu kosu ošišala na "pixie cut"

Iv Žil ima 20 godina. Instagram

E. Ag.

19.12.2023

Izbor za Miss Francuske za 2024. godinu pretvorio se u neobičan slučaj nakon što su sudije na društvenim mrežama optužene za nepristrasno glasanje i "woke" pristup. Ova riječ, koja se u Americi i ostatku svijeta udomaćila, označava širu svijest o društvenim nejednakostima kao što su rasna nepravda, poricanje prava LGBT zajednice i druge. Ali često se koristi u kontekstu pretjerivanja u "osviještenosti".

Za Miss Francuske 2024. izabrana je Iv Žil (Eve Gilles), a proglašavanje pobjednice odigralo se u prijenosu uživo, koji je pratilo oko 7,5 miliona gledalaca.

Iv Žil ima 20 godina i dolazi iz Nord pa de Kalea na sjeveru Francuske, a mediji prenose da se u historiji izbora za Miss u toj zemlji nije dogodilo da pobjednica ima - kratku kosu.

Cijeli problem nastao je zbog frizure Miss Francuske, koja je svoju tamnu, talasastu kosu ošišala na "pixie cut". Za duže od jednog stoljeća, koliko Francuzi biraju misicu, nijedna nije imala kratku kosu, piše Mondo.rs.

Pobjednicu na izboru za Miss Francuske biraju publika i žiri. Javno glasanje odlučuje 50 posto glasova, i tu je Iv bila na trećem mjestu. Ali sudije su je "pogurale" ka pobjedi i sada se suočavaju sa nezvaničnim optužbama za pristrasno glasanje.

Iv je, sa svoje strane, ponosna na svoj androgini izgled i stajling.

- Navikli smo da viđamo misice sa dugom kosom, ali sam ja namjerno odabrala androgini pristup s kratkom frizurom. Niko ne bi smio da diktira ko smo i svaka žena je različita i jedinstvena - izjavila je Miss Francuske.

Na mrežama se povela žestoka rasprava i podvlači se da je "pixie" frizura i jedan od simbola francuskog pokreta "MeToo".

Iv čak zamjeraju da je previše mršava i da nema obline, što doprinosi androginom izgledu. Pobjednica je tokom finala prokomentarisala i te optužbe.

- Voljela bih da pokažem da i takmičenje, ali i društvo, evoluiraju. Predstavljanje žena trebalo bi da bude raznovrsno i ljepota nije ograničena na frizure ili građu - rekla je ona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.