VELIKA BRITANIJA

Otkrivena tajna iza kraljevskih dragulja koje nose Kejt i Kamila, a koje Megan nikad ne može da preboli

Dio tog nakita kraljica Kamila je nedavno nosila na diplomatskom prijemu u palati

Kamila i Kejt. AP

B. C.

24.12.2023

Na jesen 1942. godine, u Bakingemsku palatu je stigao crni metalni kovčeg sa parafom MHG. Nije bilo mnogo misterije, kutija je bila naslovljena na kraljicu Elizabetu, suprugu kralja Džordža VI. 

Ipak, sadržaj te skupocjene kutije sigurno je izazvao divljenje kod onoga ko je imao zadovoljstvo da podigne poklopac, jer se unutar limene kutije nalazila kolekcija dragulja, komadi koji se i danas mogu vidjeti na članovima kraljevske porodice.

Upravo jedan dio tog nakita kraljica Kamila je nedavno nosila na diplomatskom prijemu u palati. Stručnjaci za nakit bili su zapanjeni, pogotovo otkrićem da je pomenuti komad, gotovo sigurno Kartije, bio među onima izvučenim iz kovčega 1942, piše Dejli mejl.


Izvor zaostavštine bila je pokojna Margaret Helen Grevil, prijateljica kraljice Marije. Takođe je bila i dobra prijateljica Alis Kepel, ljubavnice Edvarda VII, a bila je i kuma Sonji Kepel, baki kraljice Kamile.

Margaret je danas upamćena kao filantrop, ali njen uspon kroz društvenu hijerarhiju bio je daleko od pozitivnog. Kralj Džordž V nije volio što se njegova supruga druži sa Margaret, i to sve zbog njene komplikovane i izrazito neortodoksne prošlosti.

Filmska priča

Bogatstvo Margaret Grevil prvi je stekao njen otac Vilijam Mekjuan, škotski pivar čija je kompanija proizvodila flaše piva koje i danas nose njegovo ime. Ipak, pratila ga je velika sramota, jer je dobio ćerku sa sluškinjom Helen Anderson. Iako je bio neženja, imati vanbračno dijete, i to sa sluškinjom, nije bilo za pohvalu, jer je u pitanju bio 19. vijek.


Mekjuan je platio zaposlenog u pivari Vilijama Andersona da se pretvara da je Helenin muž i 1863. godine u Londonu rođena je Vilijamova ćerka, Margaret. Nakon rođenja, Anderson se vratio ženi i djeci u Edinburg i svom poslu u pivari, a Helen i beba Margaret ostale su u Londonu sve dok se poslije nekog vremena nije vratila na sjever i „postala udovica“.

Iako sa prilično turbulentnim početkom, ova priča je na kraju imala srećan kraj jer se, kada je dijete navršilo 21 godinu, bivša sluškinja Helen udala za bogatog pivara. Margaret je postala njegova pastorka i jedina nasljednica.

Krajem 1880-ih, Mekjuanovi su se preselili u veliku gradsku kuću između Park Lejna i Pikadilija i Margaret se vjerila za Ronalda Grevila, sina lorda Grevila, prijatelja princa od Velsa, kasnije Edvarda VII.


U izdanju Vaniti Fair-a iz aprila 1891. godine navedeni su svadbeni pokloni, uključujući tijaru sastavljenu od tri ogrlice, sa pet dijamanata postavljenih u sredini i dijamantskim aigretom (predmet za glavu dizajniran kao paunovo perje) veličine 45 centimetara i postavljen sa devet brušenih dijamanata.

Ovo je bio samo početak spektakularne kolekcije Margaret Grevil, koja će zapasti za oko dizajnerskom pioniru Bušeronu, koja će kasnije u Parizu napraviti ono što sada znamo kao „Grevil Tijara“.

Kraljevska porodica

Naime, 1887. godine, Bušeron je na aukciji kupio veliku količinu nakita koji je nekada pripadao francuskoj kraljevskoj porodici, a 1901. napravljena je prva verzija pomenute tijare. Prvobitno stvorena da se nosi kao kruna na sredini glave sa dizajnom lista papirusa, pretrpjela je dvije velike promjene. 1919. godine je uvećan tako da se može nositi niže na glavi. Zatim je 1921. godine potpuno preoblikovan u modernom geometrijskom stilu, Art Deco.


Margaret Grevil je 1929. godine posetila Kartije u Londonu radi dijamantske ogrlice. Devet godina kasnije naručila je odgovarajuću ogrlicu u tri reda kako bi je učinila još veličanstvenijom. Danas je ta ogrlica poznata kao „Grevil festoon“ ogrlica.

Kartije je takođe napravio Margaretine minđuše u obliku lustera, takozvane „Chandelier Earrings“, koje je nosila pokojna kraljica Elizabeta II u nekoliko prilika, a princeza od Velsa Kejt na prošlonedeljnom diplomatskom prijemu. Supruga princa Harija Megan Markl, nikada od kraljice Elizabete nije dobila ovaj nakit na pozajmicu, što je dovelo do još većeg raskola u porodici.


Margaret Grevil je kupila smaragde koji su pripadali carici Žozefini, dijamante od Marije Antoanete i dijamantski prsten koji je pripadao Katarini Velikoj. Imala je bezbroj bisernih ogrlica, a spekulisalo se da se hvalila kako će kupiti cijeli Pikadili.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.