NIKAD NIJE KASNO

Dovedite tijelo u zdravu formu

Najvažnije je ne prepustiti se lijenosti i izležavanju nego obuti tenisice i natjerati se da počnete s vježbama

Motivacija se bazira na vašim emocijama. Facebook

Z. K.

12.2.2024

Ukoliko ste kampanjci, ostavili ste vježbanje za proljeće i sebi dali samo mjesec ili dva da do ljeta dovedete tijelo u top-formu.

Sada i odmah

Ako još niste počeli s rekreacijom, zanimat će vas šta je važno i na šta trebate obratiti pažnju. Najvažnije je ne prepustiti se lijenosti i izležavanju nego obuti tenisice i motivirati se da počnete s vježbanjem. Jer, motivacija je pokretačka snaga svih naših aktivnosti. Uz nekoliko savjeta, možete prebroditi prepreke i ostati motivirani.

Ne čekajte predugo 

Motivacija se bazira na vašim emocijama i okruženju oko vas. Najbolji način za povećanje motivacije je da promijenite nešto u svom okruženju. Zato, aktivirajte se. Mnogi ljudi misle da im je potrebna motivacija za aktivaciju, ali je obrnuto. Jednom kad se aktivirate, a najbolje vrijeme je sad i odmah, motivaciju ćete lako zadržati.

Vjerujte u sebe 

Ako želite odličnu formu, ali ne vjerujete u potpunosti da će vas vježbanje dovesti do nje, nećete biti motivirani za vježbanje. Možete početi vjerovati u sebe iz iskustva drugih. Pročitajte, informirajte se kako su drugi prebrodili tu krizu i postigli rezultate o kojima i vi sanjate. 

Staju li vam kratkoročni osjećaji na put 

Odlučili ste se na vježbanje, ali vam se ne da svaki put vježbati istim intenzitetom. Onog trenutka kad vam je mrsko otići na trening, znajte da vam je on tada najpotrebniji.

Ne dopustite da vam jedan dan kad ste previše umorni ili imate nekih drugih obaveza, ukrade motivaciju za dugoročni plan, koji ste imali na početku, kad ste se odlučili za trening i vježbanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.