NJEGA KOŽE

Čudotvorni retinol u borbi protiv bora i akni

Trudnicama i dojiljama se ne savjetuje korištenje

Pronađite ritam njege koji odgovara vašoj koži. Pixabay

Dž. R.

29.2.2024


Svi pričaju o retinolu, ali koliko je zaista potreban u njezi lica? Retinol je derivat vitamina A i jako je koristan u borbi protiv starenja kože,pigmentacije, sitnih bora, ali i akni.

Kako djeluje?

Ova čudesna supstanca djeluje na dubokoj ćelijskoj razini, gdje pomaže u poticanju proizvodnje kolagena i elastina, smanjenju ćelijskog starenja i zagušenja pora te regulira proizvodnju sebuma. Retinol se može uključiti u njegu kože već u dvadesetima s obzirom na sposobnost regeneracije kože u tom dobu. 

Prilikom korištenja retinola jako je bitno naći ritam koji odgovara vašoj koži. Nekima odgovara korištenje 2-3 puta sedmično, dok drugima odgovara svakodnevna primjena. 

Reakcije na koži

Bitno je naglasiti da efekat retinola nećete vidjeti brže ukoliko odmah uzmete najjači postotak nego se može desiti da izazove iritaciju i crvenilo, stoga krenite polako sa uvođenjem u rutinu.

Neke kože reaguju na retinol pojačanim aknama i ljuštenjem, ali je jako bitno nastaviti ga koristiti na 2-3 dana da se koža navikne. Te reakcije možete ublažiti nanošenjem seruma „sendvič“ metodom, dakle hidratantna krema-serum-krema.

Korištenje seruma

Savjetuje se korištenje seruma samo noću uz hidratantnu kremu, a svakako je potrebno kao dnevnu kremu za njegu lica uvesti onu sa spf zaštitom. Ovisno o proizvodu koji koristite, rezultati su vidljivi nakon 3-6 mjeseci.

Ako krećete s uvođenjem retinola u rutinu, pazite da ga ne kombinujete sa hidroksi kiselinama, benzoil peroksidom i agensima za tretiranje hiperpigmentacije, ali poželjno ga je kombinovati sa hijaluronskom kiselinom kako bi zadržali vlažnost kože.

Pratiti promjene

Preparati s retinolom dostupni su na tržištu bez recepta, no takvi preparati sadrže izrazito nisku koncentraciju retinola, dok se znatno učinkovitiji preparati s A vitaminom mogu dobiti isključivo na recept, jer spadaju u grupu lijekova. Takve kreme-lijekovi sadrže retinoičnu kiselinu i terapija njima se provodi striktno pod kontrolom dermatologa.

Zapamtite: ni jedan sastojak univerzalno ne odgovara svima, stoga je i u ovom slučaju potrebno pratiti promjene na koži i prestati s korištenjem ako ustanovite da na vašu kožu retinol nema pozitivan učinak. Korištenje retinola se ne savjetuje u trudnoći niti tokom faze dojenja.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.