SAVJETI

Spasite kožu na vrijeme

Ekran mobitela je malo leglo bakterija pa, kad ga prislonite na lice, one se miješaju sa šminkom i masnoćom s kože

Sačuvajte kožu lica. Facebook

Z. K.

23.2.2024

Svi žele imati najzdraviju i najljepšu kožu. Međutim, kao prepreke nam na tom putu stoje vanjski i unutrašnji „agresori“, životne navike, pa čak i sami kozmetički proizvodi. Da biste imali najljepši ten, za to se ipak nekih stvari morate odreći. Ali, ne brinite, savjeti stručnjaka su praktički bezazleni.

Skidanje make upa jakim hemikalijama 

Mnogi proizvodi za skidanje make upa sadrže jake hemijske spojeve koji i predobro čiste kožu pa joj skinu i zaštitni pokrov masnoće. Nakon toga koža je suha i iziritirana. Najbolje je zato prati lice gelovima bez SLS-a ili koristiti micelarne vode.

Trčanje usred dana 

Tokom podneva sunce je najjače, što znači da vam se i koža najviše oštećuje. Prebacite trčanje ili druge aktivnosti na otvorenom na jutro ili večer, a pritom pazite i da nosite dobar SPF, minimalno 30 ili, još bolje, 50.

Pričanje na mobitel

 Ekran mobitela je malo leglo bakterija pa, kad ga prislonite na lice, one se miješaju sa šminkom i masnoćom s kože. Najbolje bi bilo da pričate sa slušalicama ili svako malo čistite ekran kakvim dezinfekcijskim sredstvom.

Negativne misli 

Vjerovali ili ne, nedavno je dokazano da su pozitivne misli u korelaciji sa sporijim starenjem kože. U starenju veliku ulogu igraju genetika i izlaganje suncu, ali po novome i pozitivno razmišljanje, održavanje pozitivnog stava i izbjegavanje stresa.  

Spavanje na boku 

Gnječite li lice previše o jastuk, dobit ćete bore od jastuka. Naravno, ne odmah, ali s vremenom. Zato biste trebali spavati na leđima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.