PROZRAČAN MATERIJAL

Prednosti nošenja lanene odjeće u toplim ljetnim danima

Kada je riječ o materijalima, lan ima važno mjesto

Lanena tkanina je veoma upijajuća. Facebook

D. R.

17.6.2024

Osim što je popularno kod ljubitelja klasične elegancije, nošenje lanene odjeće nudi mnogo pozitivnih stvari. Ljeto samo što nije pokucalo na vrata, a mnogi su u procesu vraćanja ljetne garderobe na police svojih ormana.

Kada je riječ o materijalima, lan ima važno mjesto. Od tunika preko haljina, košulja, bluza i pantalona, lanena odjeća je idealna za dozu svakodnevne odjevne sofisticiranosti tokom toplijih mjeseci.

Pored toga što ga volite zbog klasične elegancije koju pruža, nošenje lana ima i svoje prednosti.

Prozračnost

Zbog vrste i načina tkanja, kao i svojih prirodnih svojstava, lanena tkanina je izuzetno prozračna i omogućava strujanje vazduha između vlakana.

To znači da vam nošenje lanene odjeće umjesto sintetičke omogućava da je nosite, a da je ne osjetite na koži, a čak i ako se znojite, neće se lijepiti za kožu i nećete se osjećati neprijatno kada je nosite.

Apsorbuje vlagu

Lanena tkanina je veoma upijajuća i brzo će ukloniti znoj sa kože.

Ne samo da lan upija vlagu, već je brzo pušta nazad u vazduh, a ako niste znali, zbog svoje strukture lan može da apsorbuje čak petinu svoje težine prije nego što postane vlažan ili mokar.

To znači da čak i ako upije mnogo tečnosti, malo je vjerovatno da ćete uopće osjetiti vlagu.

Provodi toplotu

Osim što je udoban za nošenje, sam lan ne zadržava toplotu već je oslobađa kroz tkaninu, što znači da će nošenje lanene odjeće uvijek stvarati osjećaj prijatnosti, prenosi Novi List.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.