Muškarci sve teže pronalaze djevojke, a ovo su, prema mišljenju naučnika, najčešći razlozi

LJUBAV I VEZE Svaki treći muškarac u Sjevernoj Americi i Evropi nema partnericu

Muškarci sve teže pronalaze djevojke, a ovo su, prema mišljenju naučnika, najčešći razlozi

Predvođeni Menelaosom Apostolouom, naučnici s Univerziteta Nikozije na Cipru postavili su na Redditu jednostavno pitanje: ''Dečki, zašto ste samci?''

Između hiljada anonimnih odgovora filtrirali su samo one korisnika ovog društvenog medija koji bi umjesto solo statusa radije odabrali vezu, a analizom 6.700 odgovora izdvojili su četrdesetak najčešćih razloga zbog kojih muškarci sve teže pronalaze partnerice.

Loš izgled, koji obuhvaća ćelavost i nizak rast, najčešće je navođen razlog, a slijedi ga nedostatak samopouzdanja.

Visoko na listi razloga solo statusa kotira i nedovoljno uloženog truda i nezainteresiranost za duge veze, kao i nedostatak vještine zavođenja ili sramežljivost. 

Zbog loših iskustva u prethodnoj vezi, neke je korisnike strah ući u novu vezu, a čest su razlog i ozbiljniji mentalni problemi i općenito loše zdravstveno stanje ili invaliditet.

Uzroke neuspjeha modernih muškaraca u pristupanju ženama dr. Apostolou pronalazi u evoluciji i neusklađenosti socijalnih vještina pojedinih muškaraca koje su u današnje doba potrebne kako bi se ostavio dobar dojam.

U predindustrijsko vrijeme, navodi ciparski naučnik u naučnom časopisu o psihološkoj evoluciji, brakovi su bili dogovarani, takmičenje između muškaraca je bilo snažno, a žene su nerijetko osvajane i silom.

Muškarci nisu imali baš puno izbora oko buduće supruge, ali nisu se morali pretjerano zamarati ni izgledom niti razmišljati o taktici privlačenja suprotnog spola.

Društveno nesposobni i neprivlačni muškarci možda nisu ostajali samci jer su se o njihovom bračnom statusu brinuli roditelji.

U postindustrijskom društvu izbor životnog partnera nije više stvar dogovora roditelja i prisile pa muškarci moraju samostalno pronaći svoje partnerice. Za to je potrebno imati vještinu zavođenja i koketiranja, koju mnogi moderni muškarci nisu razvili - zaključuje dr. Apostolou.

U galeriji ispod možete pogledati koji su najčešći razlozi solo statusa muškaraca:

  • ( Screenshot/Tportal.hr)

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH