ISTRAŽIVANJE

Evo koliko često biste trebali imati spolni odnos da usporite starenje

Kad su naučnici usporedili izvještaje žena s njihovim uzorcima krvi, pronašli su fascinantan podatak

Ilustracija

Avaz.ba

27.12.2018

Seks nije samo zabava i igra. Nauka kaže da ima nevjerovatne koristi za zdravlje.

Osim što pomaže ublažiti stres, olakšava spavanje, smanjuje krvni pritisak, podiže imunitet i, naravno, čini vas povezanijim s partnerom. Istraživanja sad sugeriraju da bi vam seks barem jednom sedmično mogao pomoći da živite duže, piše "Reader's Digest".

Sedam dana istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji u San Francisku pratili su seksualne živote grupe od 129 mama koje su bile u vezi. Učesnice su davale sedmične izvještaje o svom zadovoljstvu vezom, kao i informacije o tome koliko često su intimne sa svojim partnerima. Istraživači su od učesnica uzeli i uzorke krvi i analizirali ćelije za pokazatelje starenja.

Kad su naučnici usporedili izvještaje žena s njihovim uzorcima krvi, pronašli su fascinantan podatak. Majke koje su barem jednom tokom sedmice imale seksualne odnose s partnerima imale su znatno duže tjelomjere - zaštitnu kapu DNK koja određuje životni vijek ćelije - od onih koje nisu imale seksualne odnose.

Tjelomjeri su vitalni za zdravo starenje

Tjelomjeri se s vremenom razgrađuju kao rezultat loše prehrane, opijanja i prirodnog procesa starenja, prema autorima istraživanja. No, njihovi rezultati sugeriraju da redovan seks može popraviti i produžiti tjelomjere, što znači da ćelije duže žive i pomažu ljudima da se osjećaju mlađe. Istraživači su povezali kraće tjelomjere s ozbiljnim zdravstvenim problemima poput raka, bolestima srca i dijabetesom, a čini se da duži tjelomjeri sprečavaju te bolesti.

S obzirom na to da je studija mala, rezultati trebaju biti potvrđeni daljnjim istraživanjem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.