LOŠ UTJECAJ

Pet tipova toksičnih ljubavi koje su glorificirane na filmskom platnu

Ljubavne priče omiljena su tema filmske industrije, ali neke od njih uz koje smo odrastali bile su itekako toksične

Ljepotica i zvijer. Instagram

M. Z.

10.8.2023

Ljubavne priče omiljena su tema filmske industrije, ali neke od njih uz koje smo odrastali bile su itekako toksične i sigurno da su mogle utjecati na formiranje slike o zdravom odnosu.

Svi se sjećaju velikih ljubavnih priča koje su nam oduzimale dah u kinima. Od filma "Kad je Hari sreo Seli" do "Kazablanke", Holivud je oduvijek volio priče o dvoje ljudi koji su pronašli svoju srodnu dušu u nespretnim ili teškim okolnostima.

Ali stvari ne idu uvijek tim tokom.

Iako psiholozi sve više upozoravaju na štetnost propagande "živjeli su sretno do kraja života" i "princa na bijelom konju", čini se da se druga strana medalje zapostavlja. Naime, neki filmovi odlučuju da promoviraju mračniju stranu romantike - toksične, nasilne odnose koji se predstavljeni kao "cool" ili čak kao "ljubav stoljeća".

A koji su to ljubavni odnosi koje je veliko platno veličalo kroz globalnu propagandu, a zapravo su potpuno pogrešni?

"Nestala"

Ako pričamo o ljubavnim trilerima, možemo slobodno reći da je ovaj film obilježio posljednju deceniju.

Ben Aflek i Rozamund Pajk glume bračni par koji upada u kolotečinu života u malom gradu, a lika kog tumači Ben afera košta više od života.

Naime, on biva lažno optužen, progonjen, procesuiran, skoro doveden do ludila i na kraju osuđen na život s istom ženom koja mu je sve to priredila.

Iako svako voli dobar zaplet, čini se da ovaj kraj propagira "moć žene nad muškarcem" na potpuno pogrešan način; nameće stav da prevara zahtijeva okrutnu osvetu - što je ženski svijet objeručke prihvatio tih godina.

"Sumrak Saga"

Knjige, pa zatim filmske adaptacije priče o stogodišnjem vampiru koji se zaljubljuje u tinejdžerku Belu osvojile su sve starosne generacije.

Iako je priča o mističnim bićima, vampirima i vukodlacima veoma primamljiva i zanimljiva za gledanje, čini se da niko nije promislio dva puta o tome da li je prirodno da se vampir star stotinu godina zaljubljuje u srednjoškolku spremnu da umre zbog njega. Bukvalno, ne metaforički.

Pomalo moderna, naučnofantastična verzija "Romea i Julije"; poruka o žrtvovanju zbog ljubavi nikad nije zdrava i poučna, pogotovo kad je namijenjena mladim generacijama u razvoju.

"Niske strasti"

Najpopularniji akcioni film iz devedesetih koji je prožet moćnom glumom Šeron Stoun i scenama koje se ne zaboravljaju također nosi toksičnu poruku.

Lik Ketrin Tramel, kojeg tumači fatalna holivudska diva, predstavljen je kao psihopata i potencijalni serijski ubica.

Detektiv Nik, kojeg igra Majkl Daglas, na kraju ostaje s Ketrin - iako je ona njegov glavni osumnjičeni.

"Kako izgubiti dečka za 10 dana"

Jedna od najpopularnijih komedija ranih dvijehiljaditih na prvi pogled djeluje veoma komično i naivno. Osim što to nije.

Odlična gluma Kejt Hadson i Metjua Mekonahija nije uspela da ublaži činjenicu da ova priča propagira manipulaciju, laži i standardne klišee o muško-ženskim odnosima.

"Ljepotica i zvijer''

Činjenica da ovo nije samo film, već i Dizni crtani uz koji odrastaju djevojčice, posebno je zabrinjavajuća.

Mlada Bela koja se zaljubljuje u svog "otmičara" pravi je primjer Stokholmskog sindroma, prenosi "Independent".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.