ŽENE, ŠTA KAŽETE NA OVO

Struka dala odgovor na pitanje koliko treba čekati od poroda do ponovnog seksa

U kojem ćete periodu opet biti intimni, u potpunosti je individualna stvar, ali medicina ima nekoliko savjeta kad je u pitanju seks nakon poroda

Porodiljama uglavnom seks ne pada na pamet. Facebook

M. Z.

24.9.2023

Koliko vremena nakon poroda treba proći do ponovnog stupanja u seksualne odnose? U kojem ćete periodu opet biti intimni, u potpunosti je individualna stvar, ali medicina ipak ima nekoliko važnih savjeta kada je u pitanju seks nakon poroda.

Od četiri do šest sedmica

Stručnjaci s klinike Mayo preporučaju pauzu od minimalno četiri do šest sedmica, neovisno o tome jeste li imali vaginalni porod ili carski rez. Rizik za komplikacije nakon poroda najveći je tokom prve dvije sedmice, čak i kada su u pitanju, naprimjer, lagani i brzi vaginalni porodi kod kojih nije bilo ni potrebe za epiziotomijom. Kod težih poroda, kod kojih je došlo i do hirurških intervencija, savjetuje se znatno duža pauza. Većina stručnjaka preporučit će minimalno šest sedmica suzdržavanja od seksualnih odnosa i zbog velikog rizika od raznih infekcija.

Istraživanja su pokazala kako su u 60-im i 70-im godinama prošlog stoljeća, u vrijeme kada se nije dovoljno stavljao naglasak na potrebu oporavka tijela nakon poroda, žene ponovo stupale u seksualni odnos i nakon manje od dvije sedmice od poroda.

Novija istraživanja pokazala su kako je svijest o važnosti oporavka žena nakon poroda danas vrlo visoka. Prema studijama Međunarodnog časopisa za porodništvo i ginekologiju, većina žena napominje kako ni navedenih šest sedmica nije bilo dovoljno za potpuni oporavak koji bi rezultirao bezbolnim seksualnim odnosom.

Fizičke komplikacije

Osim fizičkih komplikacija uzrokovanih porodom, rodilje navode i kako je njihov libido u periodu nakon poroda znatno smanjen. Stručnjaci navode kako je nedostatak želje za seksom nakon poroda normalna pojava i ne treba žuriti s njim sve dok žena nije spremna i fizički i psihički.

Slučaj Debore Hodž (Deborah Hodge), koja je za emisiju ''This Morning'' britanske televizije ITV svojevremeno otkrila kako je sa svojim partnerom imala seksualni odnos dva sata nakon poroda iznenadio je mnogo žene.

-Dogodila se neka nevjerovatna bliskost između nas. Nisam se osjećala seksi, ali osjećala sam se posebno. Vjerujem da je to posljedica lijekova na kojima sam bila, priznala je Debora u intervjuu i dodala kako je uoči poroda dobila epiduralnu anesteziju i kako je to vjerovatno razlog zbog kojeg seks dva sata nakon poroda za nju nije bio ni neugodan ni bolan.

Većina reakcija na društvenim mrežama bila je negativna.

''Oprostite, ali meni to nije jednostavno nije normalno. I da si imala najlakši porod na svijetu od pet minuta, nakon svega si ipak iscrpljena i doslovno si tek rodila. Ja nisam imala volje ni otići do WC-a, a kamoli pomisliti na seks'', jedan je od komentara.

Službena zabrana

Bilo je i onih koji su rekli kako ne vide problem jer ne postoji nikakva službena medicinska zabrana za seks nakon poroda i dokle god se žena osjeća dobro nema prepreke za seksualni odnos, piše Dnevnik.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.