GINOFOBIJA

Ovaj muškarac već 55 godina ne izlazi iz kuće: "Ekstremno se bojim žena"

Posljednjih 55 godina proveo je u samonametnutoj izolaciji kako bi izbjegao bilo kakav kontakt sa ženama

Ima fobiju d žena. YouTube

M. Z.

26.10.2023

Kalikste Nzamvita (Callixte Nzamwita) 71-godišnji je muškarac iz Ruande koji već 55 godina ne izlazi iz kuće zbog svog "ekstremnog straha od žena".

Posljednjih 55 godina proveo je u samonametnutoj izolaciji kako bi izbjegao bilo kakav kontakt sa ženama. Počeo se izolirati još u dobi od 16 godina, a zbog straha od žena sve funkcije, poput spavanja, čišćenja, kuhanja i obavljanja nužde, vrši u svom malom domu.

- Razlog zašto sam se zaključao unutra i imam ogradu na svojoj kući je zato što želim biti siguran da mi se žene neće približiti - objasnio je u intervjuu za Afrimax TV.

Njegova susjeda objasnila je da Nzavita odbija kontakt:

- Kad mu pokušamo pomoći, on ne želi da mu priđemo bliže ili da razgovaramo s njim. Umjesto toga, mi mu dajemo stvari tako što ih bacamo u njegovu kuću. Ne dopušta nam da mu se približimo, ali ono što mu ponudimo, ipak uzima s distance.

Nzavita vjeruje da pati od ginofobije, specifične fobije koja se opisuje kao "iracionalni strah od žena", iako mu nikada nije službeno dijagnosticirana. Uprkos svemu, tvrdi da je zadovoljan ovim načinom života.

- Način na koji živim mi je sasvim dovoljan. Nikada nisam razmišljao o tome da imam ženu i to mi je skroz uredu. Ne želim žene oko sebe jer me jako plaše - objasnio je.

Inače, ginofobija nije službeno priznata kao mentalni poremećaj, ali je klinički klasificirana kao specifična fobija, piše Index.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.