KIGALI

U poplavama u Ruandi i Ugandi smrtno stradalo 136 osoba

U saopćenju, predsjednik Paul Kagame rekao je da njegova vlada pomaže pogođenim ljudima

Poplave u Ugandi i Ruandi. Twitter

FENA

3.5.2023

Poplave i klizišta izazvani jakom kišom usmrtili su najmanje 129 ljudi u Ruandi i šest u Ugandi, saopćile su vlasti u srijedu, dok su spasioci lovili preživjele zarobljene u kućama.

U haotičnim scenama nakon sedmica kiše u regionu, jedan video snimak koji je objavila državna agencija za radiodifuziju Ruande prikazuje blatnjavu vodu koja šiklja poplavljenim putem i uništava kuće.

- Probudili smo se u 2 sata ujutro i čuli ljude kako vrište - rekla je Angelique Nibagwire (47) iz okruga Karongi u zapadnoj Ruandi gdje je stradalo najmanje 16 ljudi.

U saopćenju, predsjednik Paul Kagame rekao je da njegova vlada pomaže pogođenim ljudima, uključujući sa privremenim smještajem.

U planinskom području susjedne Ugande u blizini granice s Ruandom, šest osoba je umrlo tokom noći u srijedu u jugozapadnom okrugu Kisoro, saopćio je Crveni krst Ugande.

Petorica su iz jedne porodice, a radnici hitne pomoći započeli su iskopavanja kako bi izvukli tijela, dodaje se u saopćenju.

Ruanda i Uganda imaju jake dugotrajne kiše od kraja marta. Klizišta su prijavljena i u drugim uzvišenim područjima Ugande, poput Kasesea u blizini planina Rvenzori, gdje su poplave uništile domove i raselile stotine ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.