LINIJA JE TANKA

Koja je razlika između standarda i nerealnih očekivanja u vezi

Vaš partner nije vaš klon, odgojen je drugačije i nije realno za očekivati da će raditi sve isto što i vi

Potrebno je mnogo razumijevanja. Pixabay

Dž. R.

28.3.2024

Vaši standardi pokazuju kako se odnosite prema sebi, dok su očekivanja odraz odnosa prema drugoj osobi, kažu psiholozi. Drugim riječima, očekivanja su povezana s vašom nadom o tome kako će vaš partner odgovoriti na vaše potrebe, a standardi pokazuju koliko brinete o sebi i svom životu.

Zdravi standardi

Kao takvi, razumni standardi održavaju vaše vlastite vrijednosti u vezi, a proizlaze iz toga ko ste i kako želite živjeti svoj život. Naprimjer, držite do osnovnih standarda iskrenosti ili komunikacije s poštovanjem, a zdravi standardi u odnosu općenito uključuju iskrenost, odanost i održanje riječi.

Standardi su zdravi i kada svjesno birate partnere koji već odražavaju vaše vrijednosti pa postoji manja vjerojatnost da će vas s vremenom ometati nerealna očekivanja. 

Jednom kada odaberete nekoga trebali ste već utvrditi odgovara li njihovo ponašanje vašim osnovnim standardima jer znate kako se kaže, vuk dlaku mijenja, ali… Najbolje je neko vrijeme pažljivo promatrati i utvrditi koji su njihovi standardi i podudaraju li se s vašima.

Kako se razlikuju od očekivanja

Bilo kakva očekivanja izvan vaših temeljnih vrijednosti i potreba, poput očekivanja da vam partner može pročitati misli, napuniti mašinu za suđe baš kao i vi ili očekivati da u svakom trenutku zna kako se osjećate nisu realna. 

Naime, kad god postavite očekivanja na koje vaš partner ne odgovori, osjećate se iznevjereno, a zapravo ste se sami doveli u taj položaj.

Vaš partner nije vaš klon, odgojen je drugačije i nije realno za očekivati da će raditi sve isto što i vi. Vjerojatno ćete morati raditi puno kompromisa oko nekih stvari i prihvatiti međusobne razlike kako biste održavali vaš odnos. 

I zaboravite na očekivanja jer ona ne dopuštaju promjenjivost života. Očekivanja su plodno tlo za osjećaje razočaranja i ogorčenosti, koje mogu biti jedne od najrazornijih stvari u svakom odnosu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.