PUTOVANJA

FASCINANTNE FOTOGRAFIJE IZ ZRAKA Pogledajte kako London izgleda noću

Grad sa oko osam miliona stanovnika

D. K.

23.6.2015

Svojom magičnom moći, glavni grad Engleske privlači milione posjetilaca iz svih krajeva svijeta. Smješten je na obalama rijeke Temze u jugoistočnoj Engleskoj, London je većim dijelom u niziji, na oko 40 metara nadmorske visine.

Karakteriše ga blaga klima sa prosječnom godišnjom temperaturom oko 9,8 stepeni i padavinama od 604 milimetara, koje su ravnomjerno raspoređene tokom čitave godine.

London se sastoji od užeg gradskog područja sa 33 općine, centrom u Cityju i šireg područja grada. U gradu živi oko osam miliona stanovnika.

Osnovali su ga Kelti, ali se razvoj grada vezuje za dolazak Rimljana i njihovo osvajanje tih područja. Po osvajanju Britanije, Rimljani su na obalama Temze podigli utvrđenje Londinium.

Atraktivnosti Londona su brojne i nalaze se na cijeloj teritoriji grada. To su kulturno-historijski spomenici, muzeji i galerije, ambijentalne cjeline u gradu, parkovi i drugo.

Brojni spomenici potječu iz rimskog perioda, a zatim iz IX, X i XI stoljeća: St. Paul’s Cathedral, Westminster Abbey, Houses of Parliament, Buckingham Palace, London Tower…

Mnogi muzeji u Londonu ne predstavljaju samo kulturne oaze ovog užurbanog grada, već su također i oaze mira i jednim dijelom su lijepi kafei ili manji restorani, kao naprimjer Nacionalna galerija portreta ili Britanski muzej.

O Londonu bi se moglo još mnogo toga reći, ali pošto slika govori više od hiljadu riječi, u našoj galeriji pogledajte predivne noćne fotografije ove evropske prijestonice, zabilježene iz zraka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.