FASCINANTNE FOTOGRAFIJE IZ ZRAKA Pogledajte kako London izgleda noću

Grad sa oko osam miliona stanovnika

D. K.
23.06.2015 23:33

Svojom magičnom moći, glavni grad Engleske privlači milione posjetilaca iz svih krajeva svijeta. Smješten je na obalama rijeke Temze u jugoistočnoj Engleskoj, London je većim dijelom u niziji, na oko 40 metara nadmorske visine.

Karakteriše ga blaga klima sa prosječnom godišnjom temperaturom oko 9,8 stepeni i padavinama od 604 milimetara, koje su ravnomjerno raspoređene tokom čitave godine.

London se sastoji od užeg gradskog područja sa 33 općine, centrom u Cityju i šireg područja grada. U gradu živi oko osam miliona stanovnika.

Osnovali su ga Kelti, ali se razvoj grada vezuje za dolazak Rimljana i njihovo osvajanje tih područja. Po osvajanju Britanije, Rimljani su na obalama Temze podigli utvrđenje Londinium.

Atraktivnosti Londona su brojne i nalaze se na cijeloj teritoriji grada. To su kulturno-historijski spomenici, muzeji i galerije, ambijentalne cjeline u gradu, parkovi i drugo.

Brojni spomenici potječu iz rimskog perioda, a zatim iz IX, X i XI stoljeća: St. Paul’s Cathedral, Westminster Abbey, Houses of Parliament, Buckingham Palace, London Tower…

Mnogi muzeji u Londonu ne predstavljaju samo kulturne oaze ovog užurbanog grada, već su također i oaze mira i jednim dijelom su lijepi kafei ili manji restorani, kao naprimjer Nacionalna galerija portreta ili Britanski muzej.

O Londonu bi se moglo još mnogo toga reći, ali pošto slika govori više od hiljadu riječi, u našoj galeriji pogledajte predivne noćne fotografije ove evropske prijestonice, zabilježene iz zraka.

NA VRH