PUTOVANJA

Oružje i drogu u Medeljinu zamijenili su muzika i umjetnost

Medeljin podijeljen je na 250 četvrti koje spadaju pod 16 komuna, a iz tog grada vladao je narkobos Pablo Eskobar

Dacešin u kolumbijskom gradu Medeljinu

G. DAKIĆ

15.1.2019

Banjalučanin Robert Dacešin govori pet svjetskih jezika i do sada je proputovao 47 zemalja. Njegovo posljednje odredište je Kolumbija, odnosno zloglasni grad Medeljin, iz kojeg je vladao najpoznatiji narkobos svih vremena - Pablo Eskobar.

Ružni vrhunac

Grad Medeljin podijeljen je na 250 četvrti koje spadaju pod 16 komuna. Svaki dio grada, pa čak i onaj u centru, pripada nekoj komuni i ne predstavlja nikakvu favelu ili naselje za siromašne. Ipak, postoji jedna komuna za koju su svi čuli, koja je ozloglašena i koju je Dacešin posjetio. To je Komuna 13.

- Ružni vrhunac Komuna 13 doživjela je krajem devedesetih godina, kada su ljevičarske grupe preuzele kontrolu nad strateškim ulazima i izlazima u grad. U to vrijeme su postojale “nevidljive granice”. Prelazak jedne, čak i potpuno nesvjesno, mogao se završiti smrću - govori Dacešin za “Avaz”.

Robert do sada proputovao 47 zemalja: Na čuvenoj Kopakabani

Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, dodaje on, u Medeljinu je bilo skoro 120 ubistava godišnje na 100.000 ljudi. A onda se u nekoliko godina sve promijenilo i broj ubijenih je porastao za četiri puta. Sredinom posljednje decenije prošlog stoljeća zabilježeno je 1.259 ubistava u svega dvije ili tri godine. Danas je sve drugačije.

Ulični muzičari

- Oružje i drogu zamijenili su muzika i umjetnost. Bijes koji je nekada iskazivan nasiljem, danas se prikazuje kroz pjesmu i slike. Dok šetaš ulicama Komune 13 imaš priliku da vidiš ulične muzičare koji će samo za tebe napraviti mali koncert, plesače čija će te energija natjerati da zastaneš, kao i ulične umjetnike čiji grafiti danas čine da ovo mjesto izgleda kao mala galerija na otvorenom - kazao je Dacešin.

Sahranit će nas dvije fraze

- U Bosni i Hercegovini ponekad pomisliš da su neke stvari nemoguće. Sve se nekako čini previše kompliciranim i na svaki, i najmanji pokušaj da sistem promijeniš nabolje, obično vidiš da se boriš s vjetrenjačama. Posebno bole riječi “nedostaje ti ovaj pečat” ili “morat ćete to kod kolegice pored na šalteru”. Mislim da će ove dvije fraze sahraniti bilo kakvu ambiciju u zemlji. I onda dođeš u najopasniju zemlju Južne Amerike

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.