ZANIMLJIVE DESTINACIJE

Grad do kojeg više ne dopire sunce

Ulice su neprestano zakrčene bezbrojnim tezgama, a kretanje dodatno otežavaju krave, svete indijske životinje

Fuad MUSTAFIĆ

18.2.2019

Delhi je grad za koji su se stoljećima borile brojne vojske i jedan je od onih koji je mnogo puta bio porušen do temelja, a onda podizan iz praha bolji nego ikad ranije. Istrajnost njegovih stanovnika, kojih ima skoro 20.000.000, kroz burnu prošlost može se djelimično opisati i činjenicom da mnogi vjeruju da je grad nastao na mjestu gdje je nekad postojao mitski grad Idraprašta, opjevan u legendarnom spjevu “Mahabharata”. Na tim temeljima već sedam milenija živi Nju Delhi, glavni indijski grad, pun kontrasta, što je i njegova najveća vrijednost.  

Veliko siromaštvo  

Grad se sastoji iz dva dijela, starog i novog. Dok stari dio grada čine uličice, mogulska i britanska arhitektura, novi dio grada dom je novim i modernim zgradama.

Nju Delhi vrvi od kulturno-historijskih znamenitosti, koje su, ujedno, i najveće atrakcije te zbog kojih ovaj grad godišnje posjeti skoro milion stranih gostiju.

Poznat je i po svojim bazarima i, naravno, hrani. Posjetioci mogu probati neke indijske poslastice ili kupiti garderobu, torbe i druge sitnice. Najpoznatije mjesto za kupovinu ovih stvari je Dili Hat.

Najbolji način da se obiđe grad, posebno njegov stari dio, jeste pomoću rikši, a tu je i metro, koji povezuje sve glavne dijelove grada.

Neopisivo siromaštvo koje vlada u pojedinim četvrtima Delhija, svaki posjetilac osjeti. Brojne rikše, autobusi, automobili provlače se kroz stotine pješaka. Na prvi pogled svi pomisle da ovdje ne važe saobraćajna pravila, ali i nije baš tako.

Sunce skoro da se i ne pojavljuje, jer je Delhi već godinama najzagađeniji grad na svijetu, odmah nakon Pekinga. Prljave ulice i trotoari, haotične raskrsnice zbunjuju mnoge. Ulice su neprestano zakrčene bezbrojnim tezgama, a kretanje dodatno otežavaju krave, kojih ima na svakom koraku, jer se smatraju svetim indijskim životinjama.

S druge strane, duga historija grada iza sebe je ostavila bogato naslijeđe. Crvena tvrđava u centru starog grada ostatku svijeta najpoznatija je zbog činjenice da ju je izgradio šah Džaha, isti onaj romantični vladar koji je za sobom ostavio veleljepni Tadž Mahal. Najviši minaret na svijetu, izgrađen od opeke, ujedno je i omiljena destinacija posjetiocima. Lokalitet je poznad pod imenom Kutub minar. Kopija pariske Trijumfalne kapije još je jedno od omiljenih mjesta za posjetu u indijskoj prijestonici.

Čudo arhitekture

Poštovaoci indjske religije i tradicije nikako ne bi smjeli propustiti priliku da vide najveću džamiju u Indiji – Džama Mašid, kao i kompleks Radžgat, gdje se čuvaju urne sa pepelom velikih indijskih državnika, uključujući i najvećeg među njima Gandija. Moderan bahaistički hram u obliku lotosovog cvijeta dokaz je da je Delhi čudo moderne arhitekture.

Valja spomenuti i Indija Gejt, kameni spomenik podignut u čast poginulih indijskih vojnika u Prvom svjetskom ratu. Indijski vojnici borili su se u sastavu britanske vojske na vrhuncu njene moći. Kapiju je projektirao Edvin Lutijens, a njena gradnja završena je 1931. godine. Strukturu Indija Gejta čini trijumfalni luk visine od 42 metra.

Ipak, najčuveniji spomenik Nju Delhija je Raštrapati Bavan. Njegova gradnja započela je 1911. i trajala je 19 godina. Zapadno od njega nalazi se predivni vrt Mugal, a posjeta ovim mjestima moguća je jedino tokom proljeća.

Inspiracija za Tadž Mahal

Prvo što posjetiocima može pasti na pamet je da poznata Hamajunova grobnica neodoljivo liči na Tadž Mahal. Ovo ne čudi, jer je upravo ovo zdanje bila inspiracija pri gradnji Tadž Mahala. Grobnica je izgrađena 1570. godine, a u njoj se nalazi tijelo drugog cara iz dinastije Mughal Humajuna. Ovo zdanje bilo je prvo u nizu brojnih koje su podizali vladari iz ove dinastije. Grobnica je dio većeg kompleksa, okruženog predivnim vrtovima.

 Soba Mahatme Gandija

Gandi Smriti je mjesto na kome je 30. januara 1948. ubijen Mahatma Gandi (Gandhi). On je u kući živio 114 dana prije nego što je ubijen. Soba u kojoj je spavao, ostala je netaknuta od tada. Ovdje posjetioci mogu da vide i veliki broj fotografija, skulptura, crteža i drugih predmeta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.