ZANIMLJIVE DESTINACIJE

Univerzitetski crveni grad gdje se dobro jede

Ima veoma očuvan historijski centar, koji, srećom, još nije preplavljen masovnim turizmom

Piše: Fuad MUSTAFIĆ

25.2.2019

Italijanska Bolonja, čije je drugo ime grad znanja, sjedište je pokrajine Emilija-Romanja, a njena bogata historija, zanimljiva arhitektura, legende koje je prate i najstariji univerziteti na svijetu čine je jedinstvenom i zanimljivom.   

Čuvena arhitektura

Nastanjena je još u bronzanom dobu, iz kojeg potječu nekropole i ljevaonice bronze, na šta su njeni sadašnji stanovnici veomo ponosni. Tokom svoje historije, nosila je ime i Felsina, a kao i većina italijanskih gradova, tokom vremena često je bila meta raznih vojski, koje su je osvajale, a prije toga i rušile do temelja. Bolonju su osnovali mudri Etruščana, a po važnosti je bila drugi grad, iza Vatikana, i privremeno sjedište papinske stolice. Taj povlašteni položaj nije, međutim, ostao zapisan u kamenu te se u jednom trenutku razvio i otvoreni sukob s Vatikanom zbog dokazivanja važnosti gradova.

Danas omiljena među Italijanima, ali manje poznata među strancima, Bolonja ima veomo očuvan historijski centar, koji, srećom, još nije preplavljen masovnim turizmom. Prepoznatljiva je po čuvenoj arhitekturi, kojom dominira topla crveno-narandžasta boja.

Zahvaljujući zadivljujućoj arhitekturi, mnogi Bolonju proglašavaju drugim najljepšim italijanskim gradom, odmah iza čuvene Venecije.

Njena glavna ulica Vija Ricoli vodi do trga Pjaca de Porta Ravenjana, čijim prostorom dominiraju dva velika tornja. Oni su samo mali podsjetnik na 12. i 13. stoljeće, kad ih je, prema pretpostavkama, bilo oko 180. Tačan razlog velikog broja tornjeva ni danas niko ne zna.

Veći toranj Asineli visok je skoro sto metara, a da bi se došlo na njegov vrh, potrebno se uspeti uz više od 500 stepenica.

Bolonja je nadaleko poznata i po natkrivenim arkadama pored prodavnica u brojnim ulicama širom centra, koje Italijani zovu portiko, tako da satima lagano možete razgledati izloge i kad je vrijeme kišovito. Arkade se prostiru na čak 45 kilometara.


Gradnju arkada finansirale su gradske vlasti kako bi Bolonja mogla da primi sve svoje posjetioce.

Od ostalih znamenitosti Bolonje, ovog puta izdvajamo čuvenu Neptunovu fontanu, smještenu u glavnoj ulici, koju je u 16. stoljeću izradio Tomaso Laureti (Tommaso). Logo automobilske tvornice “Maserati” baziran je upravo na trozupcu koji drži Neptun na ovoj fontani.

Mortadela i parmezan

Valja još spomenuti i Baziliku svetog Petronija, koja je najpoznatija crkva u Bolonji i peta najveća u svijetu. Visoka je 45 metara, a može da primi skoro 30.000 ljudi. Posvećena je zaštitniku grada svetom Petroniju (San Patronio), koji je bio bolonjski biskup u petom stoljeću. Njena gradnja trajala je više od 100 godina.

Grad obiluje i brojnim muzejima, u kojima se zaista ima šta vidjeti. Arheološki muzej ima sveobuhvatnu zbirku predmeta iz perioda različitih civilizacija, od egipatskih mumija i sarkofaga do etrurskih glinenih urni i predmeta iz doba starog Rima.

Bolonja je živ grad s dobrim noćnim životom, i to najviše zahvaljujući studentima, koji čine značajan dio ovdašnje populacije. U Bolonji se danas nalaze neki od najpoznatijih fakulteta u Italiji, kao i najstariji univerzitet u Evropi, osnovan u 11. stoljeću.

Bolonja je i centar gastronomije i prave italijanske kuhinje. Ovdje su izmislili mortadelu, parmezan, sirće balzamiko i špagete bolonjeze, koje treba probati u nekoj od tratorija. Mnogi restorani se nalaze na krovovima zgrada pa zbog pogleda vrijedi platiti više.

Ferrari, Lamborghini, Ducati...

U okolici Bolonje razvila se značajna auto-moto industrija. U dvadesetak kilometara udaljenom gradiću Maranelu Enco Ferari (Enzo Ferrari) osnovao je tvornicu “Ferrari”. I svjetski poznate marke Lamborghini i Ducati imaju svoje tvornice u blizini ovog italijanskog grada.

Špageti bolonjeze

Špageti bolonjeze nastali su, prema legendi, tokom Drugog svjetskog rata. Kad su američki i engleski vojnici, prolazeći kroz Bolonju, jeli ragu s taljatelama, u povratku u svoju domovinu naručivali su ovo jelo, ali im je ono bilo servirano sa špagetima. Amerikanci koji su počeli turistički odlaziti u Italiju, počeli su u restoranima tražiti ovo novo jelo, koje su Italijani ubrzo prihvatili i stavili na svoje menije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.