MOJE PUTOVANJE

Osjetite vreli zagrljaj Antalije

Kemer, Antalija, Side, Belek i Alanja sa svim svojim čarima, antičkim čudesima, miješanim okusima, ljubaznim turističkim radnicima… raširenih ruku čekaju Bosance i Hercegovce

Piše: Admir ALJIMI

17.6.2019

- Antalijski predio Turske važio je za veoma patrijarhalno društvo. Govorim o dobu prije turističkog buma koji su napravili. Kad bi očevi dijelili zemlju svojoj djeci, sinovi su dobivali parcele koje su udaljene od mora, gdje je zemlja zdrava i plodna, te gdje je moglo rađati povrće, žito i voće. Kćerke su dobivale zemlju blizu mora, gdje zbog velike slanoće ništa nije uspijevalo. Krajem osamdesetih, a pogotovo devedesetih, kad se krenulo u turističku ofanzivu u Antaliji, ta zemlja je postala dragocjena, na njoj su nikli luksuzni hoteli i veliki turistički kompleksi. Te žene, nasljednice te zemlje, danas su multimilionerke – mudro je nas, novinare, uveo u priču o Antaliji Muamer Lutvić, direktor “Centrotoursa”, tokom obilaska turskog primorja.

Na sve su mislili

Od tog momenta, on i njegova ekipa držali su našu pažnju tokom ture, gdje smo zavirili u svaki kutak ovog dragulja turskog primorja. Ništa nije bilo skriveno - sve smo mogli vidjeti, osjetiti, okusiti, omirisati... S nama su bili i Adnan Ajdinović i Dino Ćurić, hodajuće enciklopedije turizma, tako da nije bilo neodgovorenih pitanja.

Uzduž i poprijeko obišli smo pet najatraktivnijih gradova turskog primorja – Kemer, Antaliju, Side, Belek i Alanju. 

Kemer je uronjen u Antalijski zaljev s kristalnom obalom, dugom 52 kilometra. Prema historijskim izvorima, osnovan je kao malo ribarsko selo, koje se preko noći tranformiralo u turistički biser. Okružuje ga netaknuta priroda i veoma podsjeća na Jadran. Plaže su načičkane restoranima, barovima i kafićima, koji su idealni za opuštanje. Kemer je čuven i po hamamima, gdje vas osoblje nakon teške radne godine doslovno vraća u život. 

Nezaobilazan izlet je i vožnja žičarom, gdje se mogu posmatrati zalasci sunca uz koloritnu antalijsku panoramu. Posebno je impozantan vrh Tahtali planine Taurus, koja se uzdiže na 2.365 metara visine.

Vrhunski smještaj

Prijedlog za smještaj u Kemeru su vrhunski hoteli “Amara Dolce Vita”, “Amara Prestige Elite”, “Amara Premier Palace” i “Gural Premier Tekirova”.

Grad Antalija odiše bogatom historijom, a ambijent uz impresivne moderne građevine nimalo ne narušava njen antički dojam. Centar je veoma primamljiv i idealan je za ljetovanja sa porodicom.

Plaže su uređene do najsitnijih detalja sa prozirnim morem. Restorani su veoma moderni sa svim svjetskim kuhinjama tako da gurmani imaju bogat izbor. Agencija “Centrotours” rezervirala je u ovom dijelu Antalije najbolje hotele s nizom pogodnosti za porodični odmor, a ono što je veoma bitno su pristupačne cijene s različitim vrstama plaćanja, kao i gratisi za jedno ili dvoje djece u zavisnosti od vrste aranžmana.

S druge strane, Belek vrišti od luksuza. Ima sjajnu geografsku poziciju na samo 40 kilometara od aerodroma. Obiluje moćnim hotelima, koji su najčešće tematski kompleksi koji se prostiru i na nekoliko hektara zemljišta. Okružen je gustom borovom šumom, koji zraku daje poseban, osvježavajući šmek.

On je napakovan mnogim historijskim lokalitetima, kao što su Aspendos, Perge i Side, kojima će ljubitelji antičke kulture zasigurno ostati zadivljeni.

Spoj arhitekture

U “Centrotoursovoj” ponudi mogu se naći najbolji hoteli u Beleku, a preporuka je da posjetite tematski akvapark “The Land of Legends”, koji će odmoru dodati malo adrenalina. 

Side opasavaju zlatne pješčane plaže. To je dom Apolonovog hrama i impozantnog antičkog amfiteatra iz drugog stoljeća. Side je idealan za izlete te obilaske znamenitosti, koje se nalaze na svakom koraku. Preporučujemo obilazak Perge - Aspendos – Side, krstarenje brodom, termalne izvore Pamukale, predstavu “Vatra Anadolije”, Manavgat vodopad te splavarenje.

Preporuke za smještaj u ovom gradu su hoteli “Sunis Elita Beach Resort and Spa” ili “Sunis Kumkoy”.

Alanja je definitivno destinacija za mlade. Ima predivnu pješčanu plažu, a obiluje moderno opremljenim hotelima. To je za omladinu najatraktivnija destinacija zbog veoma dobrog noćnog provoda. Preporuke za smještaj u Alanji su atraktivni gradski hoteli “Xperia”, “Saray Beach” i “Xperia Grand Bali”.

Kada i kako se putuje

Paket aranžmani za ljetovanje u Turskoj obuhvataju avioprijevoz direktnim, jutarnjim čarter-letovima na relaciji Sarajevo – Antalija -Sarajevo, smještaj u hotelima po izboru putnika na bazi sedam, 10, 11 ili 14 noćenja i osiguran prijevoz na relaciji aerodrom – hotel -  aerodorm. U ponudi su dva termina sedmično, nedjeljom i četvrtkom.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.