DANSKA

Farska ostrva, bajkovita destinacija

Najstarije kuće datiraju iz 16. i 17. vijeka

Farska ostrva. AGENCIJE

A. F.

13.10.2021

Ako imate želju da jednog dana posjetite Farska ostrva budite sigurni da će to biti put u vrijeme kada je život bio jednostavan, a jedinstven.

Obično teritorije postaju poznatije tek nakon sticanja nezavisnosti. A neke zadivljujuće teritorije i ostrva, koja su i dalje dio određene veće zemlje, često postaju zaboravljeni. Jedan takav primjer su i Farska ostrva. Tokom vikinškog doba, ove teritorije su naseljavali Vikinzi, kao i Grenland i Island.

Međutim, za razliku od Islanda, Farska ostrva nikada nisu postala potpuno nezavisna. Umjesto toga, ostrva su i dalje, poput Grenlanda, konstitutivna teritorija Kraljevine Danske. U svakom slučaju, ovo je zadivljujuće mjesto za posjetu. Jedinstvena i zanimljiva destinacija koja čeka da bude otkrivena.

Uprkos svojoj izolovanosti u sjevernom Atlantiku, Farska ostrva su odlično povezana redovnim letovima iz Kopenhagena (Danska), Pariza (Francuska), Rejkjavika (Island), Edinburga (Škotska) i Bergena (Norveška). Iz posljednja tri grada let do ostrva traje svega oko sat vremena.

Farska Ostrva su daleko od utabanih staza i ništa nalik uobičajenoj turističkoj destinaciji. Ovdje posjetioce očekuju primjeri dramatičnih pejzaža i divlji sjeverni Atlantski okean, a sve daleko od turističkih gužvi. Okruženje je mirno i opuštajuće. Najveći grad, ujedno i prijestonica, je Torshavn. Gradić je mali ali šarmantan, a može se pohvaliti i zanimljivim noćnim životom. Ostrva su nevjerovatno zelena, planinska i sva su povezana putevima i trajektima.

Aktivnosti na ostrvima se uglavnom svode na planinarenje i istraživanje divljih, ali predivnih predjela na otvorenom. Postoji veliki izbor tura koje možete izabrati, ali lako je i da napravite sopstveni itenerer i sami obiđete ova dramatična, zaboravljena ostrva.


Farska ostrva. AGENCIJE

Torshavn je glavno mjesto i prijestonica ovog sjevernog arhipelaga. Kućice su šarene, a grad je nazvan po nordijskom bogu Toru (“luka Tora”, u prevodu) koji se uglavnom predstavlja sa čekićem u ruci. U gradu se nalazi skoro trećina stanovništva ostrva. Torshavn je smješten u južnom dijelu ostrva Strejmoj – najvećem i najnaseljenijem od ukupno 18 koja čine Farska ostrva.

Dok ste ovdje, proučite važnost ovaca za ostrva i kupite neki komad odlične dizajnerske vunene odjeće napravljene upravo ovdje u Torshavnu. Mnoge kuće u gradu i po ostrvima su ljupke i simpatično natkrivene travnatim krovovima. Moći ćete da nađete i veliki izbor kafića u evropskom stilu ali i tradicionalne opcije.

Torshavn. AGENCIJE

Stari grad prijestonice je dobro očuvan, ali je većina drugih starih građevina, izgrađenih od drveta, podlegla stalnoj opasnosti koja je prijetila od požara. Najstarije kuće datiraju iz 16. i 17. vijeka.

Drugačiji svijet od onog na koji ste navikli čini da će putovanje na Farska Ostrva biti put koji vjerovatno nećete lako zaboraviti.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.