NEOBIČAN ODMOR

Nekada zatvori, danas hoteli: Kako izgleda smještaj iza rešetaka

Hotelijeri su razvili koncept prenoćišta u nekadašnjim zatvorima, pa se iz toga razvio i zatvorski turizam

Zarobljenički ambijent. Printscreen/Travelshelper

E. Ag.

15.2.2023

U potrazi za avanturom, turisti širom svijeta sve češće za smještaj biraju objekte koji im pored osnovne usluge nude nešto drugačiji ambijent i iskustvo. Vođeni time, hotelijeri su razvili koncept prenoćišta u nekadašnjim zatvorima, pa se iz toga razvio i zatvorski turizam kao nova podvrsta ove privredne grane.

Naime, u svijetu se veliki broj renomiranih hotela nalazi na prostoru nekadašnjih zatvora. Neki od ovakvih hotela su luksuzno opremljeni s veoma visokom kategorizacijom, a postoje i oni drugi, skromniji hoteli, koji turistima nude pravu zarobljeničku atmosferu.

Ukoliko vas zanima kako izgleda hotelski smještaj iza rešetaka, predlažemo vam da zavirite u najpoznatije hotele – bivše zatvore.

Hostel „Celica“, Slovenija

Prvi primjer hotelskog smještaja koji se nalazi na prostoru nekadašnjeg zatvora možemo potražiti već u Sloveniji. Bivši zatvor u Ljubljani, koji je bio u funkciji od 1882. do 1993. godine, danas ima potpuno novu funkciju. Naime, 10 godina nakon zatvaranja zatvora, ovaj prostor je bio omiljen svim slobodnim umjetnicima, koji su ga postepeno pretvarali u galeriju. Od 2003. godine, ovo mjesto je pretvoreno u hostel, koji turisti obožavaju, naročito zbog njegove historije, lokacije na kojoj se nalazi, pristupačnih cijena, ali i zbog same umjetničke galerije koja se nalazi u njemu.

Hostel "Celica". Printscreen

Hotel „The Liberty“ Boston, SAD

Zgrada hotela „The Liberty“ u Bostonu sagrađena je daleke 1851. godine i više od stotinu godina je predstavljala zatvor, koji je zvanično prestao sa radom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, nakon pobune zatvorenika zbog izuzetno loših uvjeta. Nakon što je uloženo više od 150 miliona dolara u rekonstrukciju ovog objekta, on je pretvoren u veoma luksuzni hotel sa zvanično najboljim restoranima na svijetu i 298 dizajnerski osmišljenih soba, koje pružaju i fenomenalan pogled na luku.

Hotel „The Liberty“ Boston. Printscreen

Hotel „Alcatraz“, Njemačka

Ukoliko spadate u onu grupu turista koja želi da iskusi pravu zarobljeničku atmosferu, onda je hotel „Alcatraz“ pravi izbor za vas. Hotel je smješten u zapadnom dijelu njemačkog grada Kajzerslauterna, a noćenje iza rešetaka koštat će vas oko 80 eura. Vlasnici hotela su željeli da očuvaju pravi duh zgrade bivšeg zatvora, te stoga sve sobe izgledaju kao zatvorske ćelije, bar i prozori hotela su okruženi rešetkama, a gosti mogu dobiti i prugastu pidžamu za potpuni ugođaj.

Hotel Alkatraz. Printscreen

Hotel „Het Arresthuis“, Nizozemska

Više od 150 godina zatvor „Het Arresthuis“ u Rermondu bio je jedan od najozloglašenijih u Nizozemskoj, međutim, danas turisti izdvajaju velike sume novca kako bi u njemu proveli noć. Ovaj objekt danas predstavlja luksuzno opremljen hotel sa ukupno 40 prostranih soba, ali je zadržao neke od svojih starih karakteristika. Tako naprimjer, enterijer hotela sadrži uske hodnike – terase, ispred redova soba na spratovima. Sumorna zatvorska atmosfera je uljepšana fluorescentnim bojama, udobnim foteljama i velikim lusterom koji visi na sredini hola. Sve sobe su klimatizovane, imaju plazme i aparate za kafu i čaj. U ovom hotelu možete koristiti saunu i fitness centar.


Hotel „Het Arresthuis“. Printscreen

Hotel „Malmaison Oxford“, Velika Britanija

Vlasnici hotela „Malmaison Oxford“ u potpunosti su iskoristili historiju hotela kao bivšeg zatvora da privuku sve one koji traže nešto više od običnog boravka u hotelu. S obzirom na to da se nalazi u nekadašnjem srednjovjekovnom zamku, ovaj hotel je zadržao dio aure tog vremena kroz dizajn enterijera i izbor namještaja koji uključuje dosta drvenih stolova i stolica. Unutar soba hotela, prigušeno osvjetljenje pruža osjećaj stare zatvorske ćelije. Interesantno je da je nekadašnja prostorija za izvršavanje najtežih kazni danas, slučajno ili ne, popularna sala za vjenčanja.

Hotel „Malmaison Oxford“. Printscreen

„Langholmen“, Švedska

„Langholmen“ je nekada bio ženski zatvor u glavnom gradu Švedske i funkcionisao je od 1840. pa sve do 1975. godine, kada je zatvoren. Danas ovaj bivši zatvor predstavlja veoma popularno mjesto gdje turisti mogu da prespavaju, ali se i u njemu sve češće održavaju vjenčanja. Dosta toga iz prošlosti zatvora je zadržano u sadašnjem enterijeru, a radoznali turisti mogu o tome više saznati gledanjem starih novinskih članaka koji su okačeni na zidove soba i hodnika. U „Langholmenu“ možete vidjeti i zvučno izolovane prozore, kao i hodnike između ćelija koji su zadržali svoju autentičnost.

„Langholmen“, Švedska. Printscreen

„Four Seasons“, Turska

Iako je na prvi pogled teško povjerovati da je ovako lijepa građevina zapravo nekada služila kao dom zatvorenika, historija nam kaže da je bilo upravo tako za vrijeme Osmanskog carstva. Naime, ovo zdanje je prvi izgrađeni zatvor u Istanbulu, u kome su bili smješteni mnogi intelektualci, pisci i umjetnici – ljuti protivnici režima. Politički zatvor je nakon mnogo godina pretvoren u vojni, da bi konačno bio napušten 1969. godine. „Four Seasons“ je preuzeo ovo zdanje 1992. godine, a transformacija u luksuzni hotel je završena 1996. godine. Danas posjetioci mogu da uživaju u svim luksuznim pogodnostima koje garantuje „Four Seasons“ brend.

„Four Seasons“, Turska. Printscreen

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.