DESTINACIJE

Raskošni dvorci nalik Diznijevim: Grad duhova u blizini Istanbula

Mjesto koje je trebalo da bude stjecište bogate klijentele pretvoreno je u dom duhova

Burdž el-Babas. Instagram

M. Z.

19.4.2023

Između Ankare i Istanbula nalazi se nevjerovatan grad pod nazivom Burdž el-Babas, za čiju je izgradnju uloženo je oko 200 miliona eura. Sagrađeno je oko 587 zamaka u kojima su trebali živjeti najbogatiji, uglavnom arapska klijentela.

Pad lire

Ekonomska kriza koja je zahvatila Tursku 2018. godine i pad lire glavni su krivci za propast ovog projekta. Osim zdanja specifičnog izgleda, nalik na čarobne Diznijeve dvorce iz crtanih filmova, plan je bio da se izgrade turska kupatila, kina, teretane, saune, tržni centar i dr., piše B92.

Tvorci ovog projekta su se potrudili da pripreme katalog koji će privući mnoge bogataše, što se i danas može vidjeti na još zvaničnom sajtu Burdž el-Babasa.

Da li će projekt biti završen nekada

Glavni izvođač ovog projekta je ''Sarot Grupa'', kompanija je bila uvjerena da je finansijska kriza samo prepreka na putu i da će projekt biti završen u nekom periodu, navodi se u izvještaju ''Njujork tajmsa''. Naravno, uslijedila je pandemija koja je brzo promijenila život kakav poznajemo, i projekt je jednostavno napušten. Iako nije nemoguće da se ovaj projekt nastavi, u ovom trenutku se čini malo vjerovatnim.


Da li je pogodno za život

Za sada je ovo mjesto postalo susjedstvo praznih, napola dovršenih veleljepnih zdanja. S mnogim vilama čija je gradnja započeta, ali nijedna nije završena, grad ostaje neprikladan za život.

Izdaleka, naselje sa sivim krovom izgleda kao nešto iz Diznijevog crtaća, možda ''Ljepotica i zvijer'', ali, nakon detaljnijeg pregleda, Burdž el-Babas se može pohvaliti jezivim postapokaliptičnim ugođajem sa redovima djelimično završenih zamaka, neuređenim pejzažima i nula znakova života. Prazno selo je u najmanju ruku jezivo, kao svjetlucavi grad opustošen ratom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.