GASTRONOMSKO PUTOVANJE

Spektakularni restoran ''Iris'' u norveškim fjordovima

Ovo mjesto je posebno ne samo po lokaciji već i po tome što se restoran nalazi unutar elipsoidne umjetničke instalacije Salmon Eye

Iris. Instagram

M. Z.

15.8.2023

Restoran ''Iris'' smješten je usred norveškog fjorda Hardanger, gdje vas očekuje posebno gastronomsko putovanje. 


Ovo mjesto je posebno ne samo po lokaciji već i po tome što se restoran nalazi unutar elipsoidne umjetničke instalacije Salmon Eye, koja pluta u fjordu Hardanger, nedaleko od grada Rosendala u zapadnoj Norveškoj.

Gosti dolaze u plutajući restoran unutar futurističke kugle čamcem da bi uživali u 6-satnom iskustvu i nevjerovatnom obroku od 18 jela.

Preko pristaništa plutajuće umjetničke instalacije Salmon Eye večer počinje multisenzornim podvodnim iskustvom, da bi kulminiralo u trpezariji gdje zapanjujući pogledi na fjord i planinske lance stvaraju pozadinu za degustacioni meni.


Meni u restoranu Iris je još obavijen velom misterije, ali ono što znamo je da gosti restorana mogu očekivati pravi ukus sredine u koju su uronjeni uz lokalne, održive proizvode u restoranu. Jelovnik je osmišljen tako da ispriča priču o izazovima i prijetnjama globalnom sistemu ishrane, kao i da predstavi nove ukusne ideje za budućnost fine kuhinje. Iskustvo će posjetioce koštati oko 469 dolara uz odgovarajuća vina dostupna za dodatnih 366 dolara i bezalkoholna pića po cijeni od 220 dolara.

Smješten u Hardangerfjordenu u zapadnoj Norveškoj, Salmon Eye je najveća svjetska plutajuća umjetnička instalacija, koju finansira Eide Fjordbruk. Na visini višoj od 14 metara, proteže se na četiri nivoa (i iznad i ispod vode), a čeličnu konstrukciju je prvobitno dizajnirao Kvorning Design, danski studio odgovoran za neke od najznačajnijih instalacija u Skandinaviji, piše Luxlife.rs. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.