ALPSKA VISORAVAN

Izolovani u planini: Selo u Italiji 400 godina živi bez automobila

Žičara je jedino prevozno sredstvo koje ih spaja s dolinom Cervino

Žičara je jedino prevozno sredstvo. Twitter

H. J. I.

27.8.2023

Smješteno na vrhu veličanstvene alpske visoravni, na 1.815 metara nadmorske visine, selo Chamois drugo je na listi najviših mjesta u Italiji - ali prvo i jedino bez automobila.

1955. godine, kada pitanja o ekologiji i održivosti još nisu bila tako popularna kao danas, stanovnici Chamoisa odlučili su kako će uložiti u žičaru, a ne cestu.

Žičara jedino prevozno sredstvo

Upravo je ta žičara jedino prevozno sredstvo koje ih spaja s dolinom Cervino. Tom se odlukom ponose i danas, a bez obzira na izolaciju smatraju kako im je život bez ceste i automobila potreban.

Selo je u izolaciji otkako je nastalo u 18. vijeku, a nakon što se pojavila žičara život im je postao puno jednostavniji, prenosi Pun kufer.

Okružen planinama i šumom mnogima je Chamois poput raja na zemlji. U najboljim danima brojao je tristotinjak stanovnika, a danas ih ima oko sto.

Projekti samoodrživosti

Djede u Chamoisu i danas prepričavaju priče kako su se spuštali iz sela grbavim puteljcima, preskačući kamenje, a ponekad bi nosili i košare s granama kako bi ojačali ramena.

Možete misliti kakvo je to bilo olakšanja kada se pojavila žičara, a vožnja od 700 metara do Buissona trajala je tek pet minuta.

Danas Chamois, zajedno s regijom Valle d'Aosta radi na projektima samoodrživosti i ekologije kako bi sačuvali prirodu i svoj kraj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.