HUMANOST MALIŠANA

Dječak se izgubio prvog dana škole, pa plakao u autobusu: Tri starija učenika mu pomogla

Naime, jedanaestogodišnji dječak ušao je u pogrešan autobus kad se vraćao iz katoličke škole

Dječak se izgubio prvi dan škole ( Fotografija ne prikazuje događaj iz teksta). Index.hr

D. R.

8.9.2023

Ovih dana povodom početka školske godine, mnogi su se prisjetili lijepog događaja iz Velike Britanije kada su trojica učenika pomogla dječaku kojeg su vidjeli kako plače u autobusu. 

Sve se dogodilo 2018. godine, a mnogi ovaj primjer danas dijele kako bi podsjetili starije učenike da moraju paziti na one mlađe.

Naime, jedanaestogodišnji dječak ušao je u pogrešan autobus kad se vraćao iz katoličke škole "Holy Family" u Thorntonu.

Bio je prvi dan škole, a on je shvatio da je sve dalje od svoje kuće u Nethertonu pa se prepao i u očaju počeo plakati. Njegove suze uočila su trojica starijih dječaka i sredila stvar.

Petnaestogodišnji Tom Obrajan (O'Brien) je prišao svojim prijateljima Hariju Kempbelu (Harryju Campbellu) i Dilanu (Dylanu) Robsonu da ih pita kako im je prošao dan, a onda uočio uplakanog dječaka, prenosi Index.hr.

Objava o Tomu. Facebook

Događaj prepričan na Facebook-u

Prišao mu je, upitao ga o čemu se radi i dao mu 10 funti da pozove taksi na sljedećoj autobusnoj stanici. 

Hari i Dilan zatim su izašli s njim na stanici, otpratili ga do Harijeve kuće i pričekali s njim dok nije stigao taksi koji je odvezao dječaka kući.

Sve se saznalo zahvaljujući Rut (Ruth) Ferlong, koja je prepričala događaj na Facebooku. "Ako neko poznaje njega ili njegove roditelje, neka im javi kakvog su divnog dječaka odgojili", poručila je u statusu koji je vidjela Tomova starija sestra i prenijela pohvale bratu i njegovim prijateljima.

- Tako smo ponosni na Toma i tako je lijepo znati da je dobar momak i izvan kuće - poručila je ponosna sestra na društvenim mrežama.

Taksista nije naplatio vožnju

Dječaci su pozvali lokalni "Delta Taxi", a vozač dječaku nije naplatio putovanje.

Direktor škole "Holy Family Matthew Symes" rekao je da je "divno čuti ovakvu stvar". 

- Tom je nevjerovatno pažljiv i jako dobar momak. Jučer sam otišao do njega nakon što sam primio mnogo poziva od roditelja o tome što se dogodilo. Rekao je da mu je drago da se nekad priča i o tome da su 15-godišnjaci dobri - kazao je direktor, pa nastavio.

- Bio je samo sretan što je dječak sigurno stigao kući. Dao je izvrstan primjer pred cijelim autobusom. Mlađa djeca uvijek strepe od starije, ovo je sjajan primjer kako stariji učenici zapravo paze na njih - zaključio je direktor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.