OD SLJEDEĆE GODINE

Omiljeni egzotični otok naplaćuje ulazak: Žele osvijestiti turiste

Privlači posjetioce egzotičnom prirodom, živopisnim terasastim poljima riže, hinduističkim hramovima i, naravno, očaravajućim pješčanim plažama

Bali, otok - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
E. Ag.

14.9.2023


Bali, popularna indonežanska destinacija, od sljedeće godine naplaćuje ulaz.

Otok privlači posjetioce egzotičnom prirodom, živopisnim terasastim poljima riže, hinduističkim hramovima i, naravno, očaravajućim pješčanim plažama. Međutim, to ima svoju cijenu. Životnu sredinu i kulturnu baštinu je neophodno bolje zaštititi u budućnosti. Zato Indonezija najavljuje uvođenje naknade za ulazak na otok.

Početkom sljedeće godine turisti koji posjećuju Bali morat će da plate ulaznu taksu u iznosu od 10 američkih dolara po osobi. Kako navode turistički zvaničnici, prikupljena sredstva će se prvenstveno koristiti za podršku programima koji imaju za cilj očuvanje životne sredine i kulture otoka, piše Travel magazine.

Od 1. januara 2024. godine posjetioci koji dolaze na otok plaćat će ulaz direktno na aerodromu ili morskoj luci. U obavezi će biti da čuvaju svoje račune i naljepnice do izlaska iz zemlje. Prema riječima direktora turističke organizacije Balija Putu Astave (Putu Astawa), ova odluka ima za cilj povećanje svesti i odgovornosti stranih turista za zaštitu životne sredine i kulture Balija.

Nedavno je Bali dospio na naslovne strane zbog neprimjerenog ponašanja određenih turista. Tako je jedan turista pozirao potpuno nag na svetom mjestu – vrhu planine Agung. Kao odgovor, guverner provincije Vejan Koster (Wayan Koster) najavio je stroge mjere. Njegova želja je da Bali bude destinacija za kvalitetan turizam i uviđavne goste koji poštuju lokalnu kulturu.

Prije izbijanja pandemije koronavirusa, otok, s oko 4,2 miliona stanovnika, godišnje je primalo više od 6,2 miliona međunarodnih turista. Naravno, turistička industrija je pretrpjela značajan udarac i pad usljed pandemije. Nasreću, otkako se epidemiološka situacija smirila, došlo je do značajnog povećanja broja turista koji ponovo posjećuju otok.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.