SVE ZA PREGLEDE

Jutjuberu šest mjeseci zatvora nakon namjernog obaranja aviona

Avionska nesreća s kraja 2021. proglašena je insceniranom, a njen autor, jutjuber Trevor Džejkom sada je saznao i kaznu

Inscenirao nesreću radi pregleda. YouTube

M. Z.

5.12.2023

Avanturist, bivši olimpijski snowboarder, ljubitelj ekstremnih sportova i jutjuber Trevor Džejkob (Jacob) u novembru je 2021. godine odradio "izazov" koji je, kaže, oduvijek htio učiniti. Poletio je malenim jednomotornim avionom Taylorcraft, pa ga usred leta napustio glumeći da je ostao bez goriva, prizemljio padobranom te pustio avion da se sruši u šumu Los Padres na jugu Kalifornije. Sve to je objavio na YouTubeu kao video zapis "nesreće", da bi nedugo zatim došao i pod povećalo istražitelja.

Priznao krivnju

Oni su dokazali da je Džejkob zaista namjerno oborio vlastiti avion, tj. da je sve bilo namješteno kako bi se snimio video za YouTube. Nedugo zatim jutjuber je ostao bez pilotske dozvole i završio na sudu. Tamo se, pak, saznalo da je nakon nezgode skrivao dokaze, vlastoručno izvukao i razmontirao olupinu te time ometao istragu nesreće. Suočen sa svim dokazima, priznao je krivnju protekloga maja, a ove sedmice saznao je i kaznu.

Sud u Kaliforniji odredio je da će "jutjuber i pilot" biti poslan u zatvor na šest mjeseci, i to primarno "zbog ometanja istrage nakon što je uništio olupinu aviona, koji je ranije namjerno srušio kako bi dobio preglede na YouTubeu". Dakle, kazna mu nije izrečena zbog izazivanja avionske nesreće, već zbog ometanja njene istrage. Sudija objašnjava kako je Džejkob čak prihvatio i sponzorstvo svog videa, pa se uputio na let u kojem nije imao namjeru sletjeti na tlo.

Dva dana nakon pada aviona obavijestio je istražitelje, ali im je lagao o tome da ne zna tačnu lokaciju olupine. Do nje je došao prije službenih osoba, izvukao je helikopterom te odvezao u hangar, pa je uništio i u dijelovima – bacio u smeće. Lagao je, zaključuje sud, i u prijavi nezgode i tokom istrage, sve najvjerovatnije s ciljem privlačenja pažnje.

Riskantno ponašanje

- Takvo riskantno ponašanje nije prihvatljivo - zaključuje se u objašnjenju presude.

U međuvremenu je Džejkob dobio natrag svoju pilotsku dozvolu, vratio se letenju, no ne zadugo – kako i sam priznaje u posljednjem videu, naučio je kako sistem funkcionira, shvatio je svoje greške, pa će sada za njih i odgovarati. Video obaranja aviona do sada je prikupio 4,4 miliona pregleda. Je li se sve isplatilo, vjerovatno ćemo saznati za nešto više od pola godine, piše Bug.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.