POKAZAO HRABROST

Ribar pecao s plaže pa dovukao monstruma iz dubina u plićak: Pogledajte kroz kakvu dramu su prošli

Zvuči ludo ulaziti u vodu s velikim čekićarom, najvećom vrstom čekićara koja može narasti do 5,5 metara i težiti više od 226 kila

Borba sa zvijeri trajala 22 minute. YouTube

M. Z.

29.12.2023

Floridski ribar pokazao je iznimnu hrabrost nakon što je slučajno izvukao velikog čekićara od 3,5 metara iz mora te ga hrabro vratio nazad u dubinu. Snimak ovog fascinantnog susreta trenutno uzburkava online svijet. Brendon Grifin (Brandon Griffin), 23-godišnji mehaničar iz Južne Floride, često dijeli svoje ribolovne podvige na svom YouTube kanalu @brandongriffin.

Tokom svoje najnovije avanture, Grifin je pecao na "izoliranoj plaži" u Panhandleu kada je slučajno zakačio ovu morsku zvijer.

- Izvukao sam ga što je brže moguće, oslobodio udicu u vodi i pravilno ga vratio u okean, tako da sam ga plivajući poveo izvan obale - rekao je Grifin za PEN News.

S obzirom na to da veliki čekićari rijetko prežive kada su uhvaćeni, a i zabranjeno ih je držati na floridskim vodama prema državnim propisima, Floridijan je znao da mora osloboditi zvijer što je prije moguće.

Osjetljivi su

- Čekićari su vrlo osjetljivi, a svako ribolovno vrijeme koje traje duže od 45 minuta predstavlja prijetnju njihovom zdravlju - izjavio je Grifin.

- Ako i pomislim da bi ono što je uhvatilo moj mamac mogao biti čekićar, radim sve što je potrebno da ga što prije izvučem, osiguravajući tako da čekićar bude oslobođen i sigurno otplovi.

Snimak koji je snimio Grifinov prijatelj i kolega ribar prikazuje Floridijanca kako povlači čekićara do plitke vode nakon epične borbe. Nakon toga, oni iznenađujuće ulaze u zonu valova, hvataju se sa svake strane ove morske zvijeri kao kajak i odvode je natrag u duboku vodu.

Snimak završava prizorom kako čekićar pliva prema otvorenom okeanu dok se dvojica prijatelja raduju uspješnom oslobađanju. Ukupno gledano, borba s čekićarem trajala je oko 22 minute, od hvatanja do oslobađanja, prema Grifinu.

Nije ga strah

Možda zvuči ludo ulaziti u vodu s velikim čekićarom, najvećom vrstom čekićara koja može narasti do 5,5 metara i težiti više od 226 kila. Međutim, Grifin tvrdi da je izuzetno oprezan.

- Uvijek imajte dvije osobe u vodi koje vam pomažu pri oslobađanju - savjetovao je.

- Držite ruke dalje od usta koja su smještena na dnu čekićara.

Floridski ribar dodaje kako treba paziti da čekićar ne pliva natrag i ne obori vas s nogu, što mu se navodno jednom dogodilo. Općenito, ribar smatra da su veliki čekićari nepravedno stigmatizirani zbog "svoje veličine".

- Pomogao sam osloboditi priličan broj čekićara, i stvarno ne misle nikakvo zlo - izjavio je Grifin.

- Nemam straha od čekićara, čak ni u divljini.

Dodao je: "Više se bojim razmišljanja o tome šta je pratilo ovog čekićara, poput vrlo tigarskog morskog psa."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.