PA, NAZDRAVIMO!

Svjetski je dan šampanjca: Ove zanimljivosti o njemu zasigurno niste znali

Ovo pjenušavo vino nastalo je u Francuskoj, u pokrajini Šampanja

Šampanjac se pije u posebnim i svečanim prilikama. Twitter

M. Z.

31.12.2023

Šampanjac je piće koje se otvara u posebnim i svečanim prilikama, a jedna takva je i doček Nove godine. Upravo danas, 31. 12., slavi svoj dan!

Slijepi redovnik

Ovo pjenušavo vino nastalo je u Francuskoj, u pokrajini Šampanja. Dom Perinjon (Pérignon), slijepi redovnik benediktinske opatije Hautviller, našao je način kako da šampanjac, koji je u početku bio lošeg okusa jer se pokvario, učini vrhunskim pićem.

Loš okus stvorio se jer su mrtvi kvasci ostajali u boci, a njihov talog zamućivao je vino, ali naknadnim vrenjem razvije se ugljični dioksid koji mu daje lijepu pjenu i blago kiselkast okus. To vrenje može nastati spontano, a može biti izazvano posebnim sojevima kvasaca.

Dugo vremena smatrao se opasnim pićem zbog eksplozije boce koja se mogla dogoditi, a radnici u fabrikama nosili su zaštitne maske i kacige. Nakon nekog vremena kreirale su se boce od debljeg stakla, pa je taj problem riješen, prenosi craves.everybodyshops.com.

Iako mnogi nisu ljubitelji ovog pića već ga popiju samo kako bi nazdravili u svečanim situacijama, u zemljama poput Švicarske i Belgije ima puno fanova, a najviše ih je u Velikoj Britaniji, koja je na četvrtom mjestu po konzumaciji. Najskuplja boca, koju je kreirao Aleksander Amos (Alexander Amosu), zajedno sa Swarovskim, košta 2,7 miliona dolara. 

Zlato i dijamanti

Napravljena je ručno s 18-karatnim komadićima zlata i 19-karatnim dijamantima.

Zanimljiva činjenica jest da prva čaša šampanjca koja se natoči sadrži najviše mjehurića, a samim time i najjače ''udara'' alkohol, pa mnogi stručnjaci upozoravaju da ovo piće pijete polako i umjereno - i da ga jednako oprezno otvarate.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.