ZEMLJA DJEDA MRAZA

Nestvarni prizori: Blogerica iz Srbije otkrila koliko košta putovanje na najčarobnije mjesto na svijetu

Laponija je smještena na samom sjeveru Finske

Kao iz bajke - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
E. Ag.

3.1.2024

Laponija, smještena na samom sjeveru Finske, jedno je od najmagičnijih mjesta, čak i kada joj se ne doda bajka o starcu u crvenom odijelu, zahvaljujući prirodnim čudima poput ponoćnog sunca, Aurore Borealis, snijega koji neprestano pada i temperatura koje idu i do 30 ispod nule.

Upravo tu je smješten rodni grad Djeda Mraza, o kom djeca sanjanju, a i mi stariji. Samo što se mi pitamo i koliko bi nas ovo magično putovanje koštalo, a travel blogerica iz Srbije Kristina Sinkić-Radulović je to i otkrila na TikToku, piše Nova.rs.


@christina_sinkic Koliko košta putovanje u Laponiju❓️ #lapland #laplandfinland #travelbucketlist #santasvillage ♬ Christmas Jingle Bells - neozilla

Ona kaže da su letjeli iz Beča do Helsinkija, a zatim to gradića Rovanijemi, koji je prijestonica Laponije i dom Djeda Mraza. Povratne karte su ih izašle 340 eura po osobi, a koristili su aviokompanije „Ryanair“ (120 eura) i „Finnair“ (220 eura).

Najveći izdatak je sam smještaj. Prije svega, bajkoviti iglo s otvorenim staklenim krovom po noćenju za dvije osobe košta 500 eura.

@christina_sinkic Kako izgleda Deda Mrazovo selo❓️ #lapland #santaclausvillage #finland #traveltips ♬ original sound - Kristina Sinkic Radulovic

Ipak, postoje i pristupačnije varijante, kao što su fini smještaji za 150 eura po noćenju za dvije osobe. Jedino na šta treba da obratite pažnju jeste da rezervišete hotel ili apartman nekoliko mjeseci ranije, jer, kako Kristina kaže, „sve dobro, a povoljno, brzo se razgrabi“.

Što se tiče ostalih troškova, oni mogu biti minimalni, s obzirom na to da se ulaz u Djeda Mrazovo selo ne plaća i nemate nikakvu obavezu da bilo šta kupite.

@christina_sinkic Kako izgleda dan sa irvasima❓️ 🫎 Preko @Wilderness Hotels Muotka hotela u Laponiji smo išli na ovaj izlet. 🫎 #wildernesshotels #lapland #zimovanje #laplandfinland ♬ Christmas song "Jingle Bell" - 3KTrack

Posebnu čar ovog putovanja čine i aktivnosti na snijegu, pa u koliko želite da uživate u haski safariju ili posjetite Aurora kamp, bit će potrebno da izdvojite 85 do 250 eura po osobi.

@christina_sinkic Da li biste prenoćili na zaleđenom jezeru❓️🧊 Igluu smo rezervisali preko devojke @Sirly Ylläsjärvi koja ga izdaje, ali je iskustvo organičeno na svega par ljudi godišnje. #zimovanje #lapland #glassigloo #laplandfinland ♬ Chipmunks in the Christmas Tree - Joe E. Lee

Kristina preporučuje rentakar kao idealnu opciju za obilazak Laponije, ali i naglašava da cijena unajmljivanja automobila u decembru ide i do 700 eura za sedam dana – koliko je i dovoljno za posjetu Djeda Mrazovom rodnom mjestu.

@christina_sinkic Ledeno kupanje na -20°C❓️🧊 Da li bi se usudio/la❓️ #laplandfinland #icebath #lapland #zimovanje ♬ Christmas Is Coming - DM Production
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.