PUTOVANJA

UNESCO-ova svjetska baština: Savršena destinacija za kratak odmor

Vrhunac turističke sezone u gradu je od juna do avgusta

Karkason je smješten na jugoistoku Francuske. City of Carcassonne

Z. K.

1.2.2024

Smješten na jugoistoku Francuske, nedaleko od granice sa Španijom, Karkason je poput prave bajkovite zemlje, sa zadivljujućim pejzažima i razvijenom gastronomskom ponudom. 

S populacijom od samo 45.996 stanovnika, grad u regionu Oksitanije je savršena destinacija za kratak odmor pun kulturnih sadržaja i opuštanja.

Grad, koji je bio naseljen još od neolita (otprilike u vreme kada je Stoun Henge izgrađen), dom je najvećeg preživjelog srednjOvjekovnog grada ograđenog zidinama u Evropi. Još jedna ključna tačka velikog, utvrđenog grada je njegovo čudno selo, koje izgleda kao da je izniklo iz knjige bajki.

Karkason je gotovo srušen 1849. godine, ali zbog apela javnosti, grad je renoviran i kasnije 1997. postao UNESCO-ova svjetska baština. Karkason ima prosječnu posjetu od tri miliona turista godišnje, dočekujući putnike tokom cijele godine.

Vrhunac turističke sezone u gradu je od juna do avgusta s Danom Bastilje (nacionalnim danom Francuske) 14. jula, ovo je odlično vrijeme da doživite užurbanu, prazničnu atmosferu. Proljeće je idealno vrijeme za posjetu ako želite lijepo vrijeme i opušteniju atmosferu.

Zbog gužve i dugih redova dobra je ideja da posjetite Karkason tokom nedelje ili ranije ujutru, ako odlučite da idete vikendom, piše britanski "Metro".

Tokom vrhunca ljetnih mjeseci, prosječna temperatura se kreće oko 23 stepena, ali najviša može dostići prijatnih 28 Celzijusovih stepeni. Dok je zima (od decembra do februara) prilično blaga, s najvišim temperaturama od 11 i najnižim od četiri stepena.

Karkason vam može izgledati poznato – to je zato što je korišten kao popularna lokacija za snimanje. Neka od ostvarenja koja su ovdje snimana su: "Lady Godiva", "Labyrinth" i "Robin Hood: Prince of Thieves".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.