RAJ NA ZEMLJI

Video / Ovo je najveće ogledalo na svijetu

Salar de Ujuni se proteže na 11 kvadratnih kilometara i procjenjuje se da sadrži 10 biliona tona soli

Najveća je slana pustinja na svijetu. YouTube

Z. K.

1.2.2024

Raj na zemlji postoji i zove se Salar de Ujuni. Ova najveća solana na svijetu (malo manja od Crne Gore) nalazi se u Boliviji na nadmorskoj visini iznad 3.600 metara, a nakon kiše tanak sloj vode prekriva slanu koru i stvara nestvaran prizor – najveće ogledalo na svijetu.

Salar de Ujuni nalazi se u jugozapadnom dijelu Bolivije i najveća je slana pustinja na svijetu. Tu je i mnogo aktivnih vulkana, plitkih jezera u raznim bojama (lagune) i gejzira, koji taj krajolik čine vanzemaljski lijepim.

Salar de Ujuni se proteže na 11 kvadratnih kilometara i procjenjuje se da sadrži 10 biliona tona soli. Ispod površine je jezero slane vode do 20 metara dubine, pokriveno korom soli debljine između nekoliko desetina centimetara do nekoliko metara. Za vrijeme kišne sezone, kada je prekriveno vodom, pretvori se u najveće ogledalo na svijetu.

U sredini Ujunija nalazi se Isla de Peskado, s džinovskim kaktusima koji u prosjeku rastu jedan centimetar godišnje. Klima je hladna, suha i vjetrovita. Ljeti tokom dana temperatura može dostići i 20 stepeni, dok tokom noći pada i na -15. Zimi se temperatura može spustiti i do -25 Celzijusovih stepeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.