DELTA AIRLINES

Nije nosila grudnjak pa skoro izbačena s leta: "To je diskriminacija jer sam queer"

Imajte na umu da je ovaj let trajao sat i po, tako da više nisam htjela dizati sa sjedala. Bilo je to poniženje - nastavila je

Liza Arčbold. Instagram

M. Z.

7.2.2024

Liza Arčbold (Lisa Archbold) je skoro izbačena s leta ''Delta Airlinesa'' jer nije nosila grudnjak.

Skinula jaknu

Liza je detaljno opisala svoju uznemirujuću interakciju s članom posade aviona prije leta iz Solt Lejk Sitija za San Francisko. Dana 22. januara Liza se vraćala kući s filmskog festivala Sundance u Utahu. Nekoliko minuta prije nego što je njen let trebao poletjeti, nakon što je svaka osoba sjela na svoje sjedalo, Arčbold je pozvana u prednji dio aviona.

Članica posade je Lizu izvela iz aviona kako bi je upozorila zbog odjeće. Rekla joj je da je ono što je ona nosila "uvredljiva odjeća" te da previše otkriva.

- Nakon dugog govora, rekla mi je da bi mi dopustila da ostanem na letu ako obučem jaknu - priznala je Liza, koja je tada nosila široku majicu i duge hlače.

- Imajte na umu da je ovaj let trajao sat i po, tako da više nisam htjela dizati sa sjedala. Bilo je to poniženje - nastavila je.

Bilo joj vruće

Arčbold je rekla za ''Yahoo News Australia'' da je skinula dva komada odjeće u zračnoj luci prije nego što je ušla u avion jer je u Solt Lejk Sitiju bilo toplo. Nabacila je jednu od svojih jakni na sebe prije nego što se vratila na svoje mjesto.

- Izgledala sam kao djevojka kojoj nije stalo da bude tako odjevena - rekla je Arčbold, koja se identificira kao queer. Rekla je da misli da je to što je queer možda razlog zašto su prema njoj postupali nepravedno.

Kad je došlo vrijeme za izlazak iz aviona po dolasku, Arčbold je dala do znanja jednom od muških članova posade kako se osjeća u vezi s tom situacijom. Rekla je da osjeća da je to diskriminacija.

-Odgovorio je doslovno: ''Naša službena politika o 'Delta Airlinesu' je da se žene moraju prikrivati.'' To je prilično odvratno - dodala je.

Iz kompanije se izvinili

''Delta Airlines'' se izvinila Lizi. No, prema njenim riječima, kompanija nije priznala bilo kakvu nepravdu, piše Index.

-Ne trebaju mi milje ili izvinjenje, treba mi da ''Delta'' bude zainteresirana za sigurnost svojih putnika. Dress code je krajnje subjektivan - zaključila je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.