POČASTITE SE PUTOVANJEM

Bal pod maskama: 10 razloga zašto treba posjetiti Veneciju za vrijeme karnevala

Maske su u prošlosti nosili venecijanski kockari

Venecija je prekrasna u doba karnevala. Instagram

M. Z.

8.2.2024

Maske su u prošlosti nosili venecijanski kockari, ali je od 18. stoljeća njihovo nošenje zabranjeno tokom godine - osim za vrijeme karnevala. Ipak, nekoliko dućana koji izrađuju tradicionalne maske živo je i dan-danas, a jedan je od najpoznatijih Ca' Macana.

Karneval u Veneciji

Venecija je prekrasna u svako godišnje doba, ali vrijeme maškara donosi slavni venecijanski karneval, stoga ćemo nabrojati neke od razloga zašto Veneciju posjetiti baš sad, ali ostali razlozi govore zašto je treba posjećivati - uvijek!

Razgledajte "pravi" karneval

Još od 18. stoljeća Veneciju posjećuju turisti i dive se trgu Sv. Marka, mostu Rialto i ostalim znamenitostima. No, grad je dao i umjetnike koji su bilježili atmosferu karnevala, kockanja i kurtizana. Najzaslužniji za to su slikari Pietro Longhi i Gabrielle Bella, koji su zauvijek ovjekovječili atmosferu karnevala, a njihova djela možete razgledati u muzejima – Querini Stampalia i Ca' Rezzonico.

Posjetite Casanovu u zatvoru

Veliki ljubavnik za života je itekako griješio, a jedna od grešaka dovela ga je i iza rešetaka. Njegova ćelija nalazi se u slavnoj duždevoj palači, a tura njome košta oko 20 eura. Možda je puno za vidjeti mjesto gdje je Casanova bio zatočen, ali, ako vas zanima umjetnost i arhitektura, s palačom ne možete pogriješiti.


Navucite pravu venecijansku masku…

Maske su u prošlosti stalno nosili venecijanski kockari no u 18. stoljeću njihovo nošenje je zabranjeno osim za vrijeme karnevala. Ipak, nekoliko dućana koji izrađuju tradicionalne maske živo je i dan-danas, a jedan je od najpoznatijih Ca' Macana.

… i tradicionalni prekrivač

Ili plašt, kako vam je draže. Kad ste već nabavili masku, uredu je da nabavite i njega, a izuzetan primjerak pronaći ćete u radnji Monica at Calle.

"Don't look me now"

Kad smo već maloprije spomenuli Casanovu, ostanimo u duhu ljubavi. Scena Donalda Sutherlanda i Julie Christie iz gore navedena filma snimljena je u Veneciji. Pa ako želite biti Casanova i planirate put grada na vodi, možda da bacite oko na ovaj film iz davne '73…


Romantika na Velikom kanalu

Vjerovatno jedna od najromantičnijih gesta zbila se 1840. godine. Tad je, naime, ruski umjetnik Prince Troubetzkoy poklonio italijanskoj balerini Mariji Taglioni palaču Ca d'oro na Velikom kanalu. Palača danas služi kao muzej.

200 godina bez karnevala

Iako slavna po karnevalu, nošenje maski strogo je zabranio car Franjo II, tako da je 1797. karneval ukinut. Iako kasnije nije bilo zabrana nošenja maski, zanimljiva je činjenica kako je organizirani festival vraćen tek 1979. – dakle skoro 200 godina poslije. Otad do danas za vrijeme karnevala grad godišnje posjeti oko 3 miliona ljudi.

Naučite kako se postaje gondolijer

Gondola je jedan od zaštitnih znakova grada, a da je gondolijer biti lako, gondolijer bi bio svako. No, ako vas zanima kako se uči za ovaj zanat, obratite se hotelu Splendid, koji će vas uz određenu naknadu podučiti ovoj vještini...

Plima

O, da, plima zna uzrokovati velike probleme Veneciji, a iako slike izgledaju zanimljivo, sigurno nije neka sreća biti turist i ostati zarobljen u hotelu jer trg Sv. Marka i mnogi drugi dijelovi grada plivaju pod vodom. Ali šta se može, i to je – Venecija!

Anđelov let

Jedan je od najspektakularnijih dijelova karnevala. A, ako vas zanima kako izgleda ekstravagantni kostim u kojem kraljica karnevala doleti na Markov trg, požurite jer do 4. februara i tog događaja ostalo je još jako malo vremena, piše Punkufer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.