KREĆE NA AUKCIJU

Ova slika nije viđena u javnosti 45 godina: Prodaje se za 20 miliona dolara

Slika se u katalogu nudi kao izložak s "cijenom na upit", a znalci procjenjuju da bi se mogla prodati za oko 20 miliona dolara

Bazen s dvije figure. Reuters

D. R.

17.2.2024

Rani rad britanskog umjetnika Dejvida Hoknija (David Hockney), slika koja prikazuje njegov dobro poznat motiv s bazenom, a u javnosti nije viđena više od 40 godina, kreće na aukciju uz procjenu po kojoj bi mogla biti prodana za oko 20 miliona dolara.

Hokni (86) je 1965. godine, nakon prvog putovanja u Los Anđeles, naslikao "Californiju", sliku koja prikazuje dvije gole figure u otvorenom bazenu. Od 1968. djelo je u privatnoj zbirci. Zadnji je put u javnosti viđeno 1979. i vrhunac je aukcije koju će 7. marta održati aukcijska kuća "Christie's" pod nazivom "20th/21st Century: London Evening Sale".

Slika se u katalogu nudi kao izložak s "cijenom na upit", a znalci procjenjuju da bi se mogla prodati za oko 20 miliona dolara.

- Riječ je o jednom od najranijih primjera Hoknijevih slika s motivom bazena - rekla je Reutersu Tesa Lord, direktorica Christie'sova Odjela za poslijeratnu savremenu umjetnost.

Bazen s dvije figure. Reuters

Godine 2018. Hoknijevo djelo iz 1972. Portret umjetnika (Bazen s dvije figure) prodano je za 90.3 miliona dolara. Bila je to rekordna cijena za djelo živućeg umjetnika na jednoj aukciji.

- Puno je dodirnih tačaka između dva djela. Uz to smo od rekorda postignutog te 2018. svjedočili naglom širenju tržišta i pojačanom interesu za slike Dejvida Hoknija - rekla je Lord.

California će u martu biti izložena u Parizu i Njujorku, prije nego što bude vraćena u London, gdje će također biti izložena prije prodaje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.