PELOPONEZ

"Manna Arcadia": Od sanatorija do hotela s pet zvjezdica

Utočište jedinstvene estetike i usluga, okruženo je šumama, jezerima i rijekama s kristalno čistom vodom, pružajući doživljaj apsolutnog blagostanja

„Manna Arcadia“. Instagram

E. Ag.

21.2.2024

Doživite jedinstveno iskustvo boravka u starom sanatoriju „Manna Arcadia“.

Nalazi se duboko u arkadijskim šumama centralnog Peloponeza, na nadmorskoj visini od 1.200 metara u blizini sela Magulijana, piše Luxlife.rs.

Zapušteno stanje

Nekadašnji sanatorij – sagrađen na prijelazu prošlog stoljeća za osobe koje pate od respiratornih problema i tuberkuloze – bio je u zapuštenom stanju skoro osam decenija prije nego što je dospio u ruke novih vlasnika. Hotelsko-turistička kompanija Otus kupila je stari sanatorij, koji se nalazi na površini od oko 7 ari u Arkadiji. Atinski K-Studio preuzeo je obavezu da... vaskrsne napuštenu strukturu, dok je osvjetljenje dizajnirala Eleftheria Deco, čiji je posljednji projekt bio... Akropolj.

Odmaralište, koje je iz temelja obnovljeno, ima kapacitet od 32 sobe i apartmana i teži da Arkadiju postavi na svjetsku mapu putovanja.

Manna je historijsko utočište s 5 zvjezdica u drevnoj jelovoj šumi planine Mainalo i, kako je navedeno na zvaničnom sajtu kompanije, pruža autentično gostoprimstvo, podmlađivanje tijela i uma u prirodi uz jedinstvenu estetiku i usluge, okruženo šumama, jezerima i rijekama s kristalno čistom vodom koje nude iskustvo apsolutnog blagostanja tokom cijele godine. Hotel u jelovoj šumi nas poziva da se prepustimo autentičnom gostoprimstvu i dozvolimo sebi da se prepustimo mjestu gdje vrijeme staje, tijelo se podmlađuje, um se prazni, a oči pune prirodom.

Historija sanatorija

Sanatorij datira iz 1929. godine i poznat je kao "Mana sanatori". Zgrada je dobila ime po Ani Meli, sestri makedonskog heroja Pavlosa Mele, koja je bila i tvorac lječilišta. Željela je da napravi najveći sanatorij na Balkanu, pa je našla finansijsku podršku imućnih Grka u dijaspori, Egiptu i Americi. Ana Mela je svoj život i bogatstvo posvetila liječenju ranjenih vojnika i pacijenata s tuberkulozom. Zbog svoje apsolutne privrženosti pacijentima i dobročinstva, okarakterisana je kao „vojnička majka“ i sanatorij je nazvan u njenu čast.

Lokacija izabrana za sanatorij nije slučajna. Magulijana, koja je bila najbliže selo, smatrana je za jedno od „najzdravijih“ mjesta za odmor tog vremena. Nadmorska visina i svjež zrak pomogli su u borbi protiv tuberkuloze. Izgradili su ga legendarni lokalni majstori iz obližnjeg sela Lagadija, poznatog po izradi kamena. Zgrada je bila na četiri sprata. Na prvom spratu je bila uprava, medicinski laboratoriji i ordinacija, a na preostalim spratovima bile su bolesničke sobe u kojima su muškarci tretirani odvojeno od žena. Bolesnici od tuberkuloze plaćali su od 200 do 100 drahmi za boravak u bolnici i pored medicinske njege uživali su u prvoklasnoj hrani, grijanju i zabavi. Uvođenjem penicilina kao lijeka protiv tuberkuloze, sanatorij je zatvoren, opljačkan i potom napušten.

Manna Arcadia

Iz kultne zgrade iz 1929. godine, poznate kao „sanatorij Manna“ i u srcu Arkadije, mjesta poznatog po svojoj netaknutoj prirodi i ljekovitim moćima, rođena je nova „Manna Arcadia“, članica „Design Hotels“. Utočište jedinstvene estetike i usluga, okruženo je šumama, jezerima i rijekama s kristalno čistom vodom, pružajući doživljaj apsolutnog blagostanja, tokom cijele godine. Dizajneri enterijera i arhitekte K-STUDIO poduzeli su oživljavanje ove građevine koja je zaštićena. U saradnji s arheolozima i uz apsolutno poštovanje autentične arhitekture i historijske prošlosti, „Manna“ je ponovo rođena i želi vam dobrodošlicu u svoj svijet!

Sobe i apartmani

Svaka soba „Manna Arcadia“ je luksuzno utočište koje će vas odvesti u drevnu jelovu šumu i sve njene tajne. Visoki plafoni, elegantna dekoracija, veliki prostori i održivi materijali su u savršenom skladu sa prirodnim okruženjem. Sve sobe i apartmani odišu šarmom prošlosti i čine ambijent, okružen povjetarcem epske planine Mainalo i jedinstvenim mirisom jele, idealnim za opuštanje i inspiraciju.

Gastronomija

Restoran „Manna Arcadia“, čiji je kustos nagrađivani kuhar Atenagoras Kostakos, idealna je destinacija za one koji vole kreativnu kuhinju. Zasnovan na mediteranskoj i grčkoj kuhinji, Atenagoras Kostakos stvara vrhunsko kulinarsko iskustvo. Restoran nudi doručak, ručak i večeru, koristeći isključivo čiste domaće proizvode visoke nutritivne vrijednosti zasnovane na etičkoj ishrani i hranu koja umiruje dušu i hrani tijelo i um. Kulinarski pristup „Manna Arcadia“ nije mogao, a da ne bude povezan s prirodnim okruženjem u kom se nalazi. Usred prirode, među vrsnim domaćim proizvođačima, predstavlja autentičnost grčkog ukusa kroz kuhinju zasnovanu na visokokvalitetnim lokalnim namirnicama.

Spa

Inspiriran jedinstvenom iscjeliteljskom snagom prirode koja ga okružuje, wellness centar „Manna Arcadia“ pruža jedinstvene rituale. Uživajte u blagotvornim svojstvima saune i hamama i opustite se u "pećinskom" bazenu. Meditirajte i uživajte u jogi u prirodi okruženi jelama ili u zatvorenom prostoru pored kamina. Konačno, tonirajte svoje tijelo u specijalno opremljenoj teretani i ako budete imali sreće, napolju bi mogao da pada snijeg koji bi ovo iskustvo učinio još posebnijim.

Wellness centar „Manna Arcadia“. Instagram

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.