PARIZ

Ajfelov toranj ponovo se otvara u nedjelju, postignut dogovor sa sindikatima

SETE je uputio izvinjenje posjetiteljima koji nisu mogli posjetiti popularni spomenik zbog štrajka

Ajfelov toranj. Michel Euler / Tanjug / AP

FENA

24.2.2024

Francuski Ajfelov toranj, koji je bio zatvoren pet dana zbog štrajka, bit će ponovno otvoren u nedjelju nakon što je uprava spomenika objavila da je postignut dogovor sa sindikatima.

Ovo zatvaranje od ponedjeljka u jednom od najpoznatijih svjetskih turističkih odredišta bilo je drugo u roku od dva mjeseca zbog protesta protiv, kako sindikati kažu, nedovoljnog ulaganja.

Ulaganje u radove

Operater tornja SETE rekao je da je postigao dogovor sa sindikatima u subotu "prema kojem će strane redovno pratiti poslovni model firme, ulaganja u radove i prihode putem tijela koje će se sastajati svakih šest mjeseci", javlja AFP.

S ciljem da uravnoteže svoje knjige do 2025. godine, obje su se strane također saglasile oko ulaganja od oko 380 miliona eura do 2031. godine u radove i održavanje tornja, stoji u saopćenju.

SETE je uputio izvinjenje posjetiteljima koji nisu mogli posjetiti popularni spomenik zbog štrajka, koji je rezultirao gubitkom oko 100.000 prijema.

Ajfelov toranj zabilježio je manjak od oko 120 miliona eura tokom pandemije Covida 2020. i 2021. godine.

Novo farbanje

SETE je od tada dobio dokapitalizaciju od 60 miliona eura, što sindikati kažu da je nedovoljno s obzirom na to da su potrebni veliki radovi na održavanju, uključujući i novo farbanje.

Broj posjetitelja naglo je pao tokom Covida zbog zatvaranja i ograničenja putovanja, ali se oporavio na 5,9 miliona 2022. i 6,3 miliona prošle godine.

Remek-djelo arhitekta Gistava Ajfela (Gustave Eiffel) prefarbano je 19 puta otkako je sagrađeno za Svjetsku izložbu 1889. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.