DRY TRIPPING

Sve više ljudi okreće se novom trendu odmora: Putovanje bez ijedne kapi alkohola

Trend trijeznog turizma je bukvalno eksplodirao ove godine

S porastom svijesti o negativnim utjecajima alkohola na zdravlje, mnogi se odlučuju za odmor bez alkohola. Facebook

E. Ag.

12.3.2024

Kada je dizajnerica nakita iz Njujorka Blis Lau odlučila da se upusti u solo avanturu po Tajlandu, nije ni slutila da će njeno putovanje odjeknuti kao savremena bajka iz filma "Jedi, moli, voli". Ova njujorška umjetnica je, naime, zamislila svoje putovanje kao priliku za lični razvoj, odlučivši da ga provede bez i jedne kapljice alkohola, što je samo početak priče o novom trendu koji oblikuje način na koji savremeni putnici doživljavaju svijet.

Više od trenda, način života

Blis Lau nije usamljen primjer. Sve je veći broj onih koji biraju tzv. trijezna putovanja (eng. dry tripping), bježeći od uobičajenih zamki odmora koji se pretvaraju u neprekidno opijanje. Ovaj trend nije samo prolazna moda već odraz šireg pokreta ka zdravijem i svjesnijem načinu življenja, posebno među mlađim generacijama koje žele da njihovo vrijeme provedeno van kuće odražava njihove životne ciljeve i vrijednosti, piše 24sedam.rs.

Zdravlje i dobrobit u fokusu

S porastom svijesti o negativnim utjecajima alkohola na zdravlje, mnogi se odlučuju za odmor bez alkohola, tražeći iskustva koja obogaćuju duh i tijelo. Generacija Z i milenijalci predvode u ovoj promjeni, s izraženom željom da smanje konzumaciju alkohola, što dovodi do zanimljive promjene u društvenim navikama.

Kako putovati trijezno

Putovanje bez alkohola ne znači manjak zabave. Naprotiv, Blis Lau je svoje dane na Tajlandu ispunila vožnjom kajaka, jogom na obali mora, upoznavanjem s lokalnim poljoprivrednicima i uživanjem u prirodnim ljepotama - sve bez mahmurluka koji bi zamaglio sjećanja. Trijezni odmor

Svijet se prilagođava

Hoteli, restorani i turističke agencije širom svijeta prepoznaju ovu promjenu, nudeći sve bogatije bezalkoholne opcije, od moktela (djevičanski kokteli podrazumijevaju pića koja ne sadrže alkohol) do specijalizovanih doživljaja koji promovišu zdravlje i dobrobit. Putničke agencije organizuju grupna putovanja fokusirana na trijeznost, dok aviokompanije i krstarenja uvode bezalkoholne pakete.

Pronalaženje „trijeznog“ odredišta

Iako neka mjesta olakšavaju trijezno putovanje više od drugih, važno je znati da svako putovanje može biti trijezno uz malo planiranja. Aplikacije poput Better Without i NA Drink Locator mogu pomoći u pronalaženju bezalkoholnih opcija, dok planiranje aktivnosti koje nisu fokusirane na piće osigurava bogat i ispunjen odmor.

Trijezna putovanja otvaraju vrata novim, autentičnim doživljajima, omogućavajući putnicima da istinski uživaju u svakom trenutku svog odmora. Sa sve većim brojem opcija koje podržavaju ovaj izbor, nikada nije bilo lakše ili privlačnije istraživati svijet bez alkohola. Bez obzira da li se radi o želji za zdravijim životom ili jednostavno želji za promjenom, trijezna putovanja nude nešto za svakog avanturistu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.