ZANIMLJIV PRINCIP

Znate li za "zlatne pasoše": Plaćaju ih i do milion i po KM

Naime, uz pasoše ovih zemalja, pojedinci ne moraju imati vize za ulazak u Europsku uniju, Kanadu i SAD

Ovi pasoši imaju brojne beneficije. Platforma X

E. Ć.

2.4.2024

Pojedine zemlje u Karibima odlučile su da naplaćuju svoje pasoše i to do 200.000 dolara, javlja Bloomberg.

Vlade pet karipskih zemalja, odnosno Dominice, Antigue i Barbude, Grenade, Svete Lucije te Svetog Kittsa i Nevisa, donijele su zajedničku odluku da svoje pasoše "naplaćuju" i do 200.000 dolara, duplo više nego do sada.

Razlog za to je jasan. Naime, uz pasoše ovih zemalja, pojedinci ne moraju imati vize za ulazak u Europsku uniju, Kanadu i SAD. Upravo zbog ove činjenice, EU i SAD su napravile pritisak da vlasti u ovim zemljama duplo povećaju cijenu svojih pasoša.

Pojedinci koji se odlučuju na ovaj potez ne plaćaju direktno vlastima ovih zemalja, već taj novac investiraju, bilo u nekretnine ili u otvaranje kompanija, a najbolje "mušterije" dolaze iz Rusije, Nigerije i Kine, prenosi Bloomberg.

Sličan princip prati i vlada na Malti. Međutim, cijena je dosta veća.

Kako je odlučila vlada na Malti, potrebno je investirati 600.000 eura nakon 36 mjeseci boravka na Malti, odnosno 750.000 eura nakon 12 mjeseci boravka.

Osim toga, morate kupiti kuću vrijednu najmanje 700.000 eura na ovom otoku i zadržati je barem pet godina. Također, morate i donirati 10.000 eura zvaničnoj državnoj agenciji za društvo, ili na neko udruženje u sferi sporta, kulture, filantropije ili nauke.

S pasošem ove evropske zemlje imate pravo na bezvizno putovanje širom EU, a možete i u Sjedinjene Američke Države bez vize, prenio je Bloomberg.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.