EGZOTIČNO PUTOVANJE

Malezija: Zemlja 3 naroda, 3 civilizacije i 3 vjere

Narodi spojeni na prostoru od sjeverne granice s Tajlandom do ostrva Borneo, koje dijeli s Indonezijom.

Kuala Lumpur. Facebook

Dž. R.

8.4.2024

Ovaj multikulturalni poluotok ima utjecaje Malajaca, Kineza i Indijaca, dok je Borneo dio zemlje u kom se nalaze divlje džungle pune orangutana, granitnih stijena i udaljenih plemena.

 Ekonomski interesi

Kroz ove regije se naziru varijeteti mikrokosmosa, od onih koji su visoko razvijeni poput Kuala Lumpura, do onih sa usamljenim kućicama poput sela Sarawak.

Malezija se proteže od južne Azije prema Indoneziji i Australiji. Veći dio poluotoka prekriven je gustim džunglama, posebno planinski slabo naseljeni dio. 

Na zapadnoj strani te zemlje nalazi se plodna zemlja koja se proteže do mora, dok je istočna nešto više nalik na stepu, sa svojim predivnim pješčanim plažama. 

Glavna formula koja Malajce, Kineze i Indijce drži na okupu u federaciji 13 država i tri federalne teritorije i sa više od 27 miliona stanovnika stara je koliko i svijet, a to je ekonomski interes.

Specifičnosti Malezije

Ova zemlja, koja je prema turističkoj posjećenosti nedavno bila svrstana u top 15 destinacija u svijetu, svojevremeno je bila dio engleske kolonije, da bi se 1963. izborila za nezavisnost. 

Dio engleske kulture Malajci su zadržali i danas, te većina stanovništva izuzetno dobro govori engleski jezik. Jedna od specifičnosti Malezije su taksiji na ljudski pogon. Riječ je robusnom biciklu-kočiji, koji vozi vozač, kočijaš, dok vi sjedite zavaljeni u udobni slamnati naslon. 

Sama vožnja je svojevrsna turistička atrakcija, pa je predviđena kao taksi tura, uz mogućnost razgledanja okoline i znamenitosti.

Kada je riječ o klimi Malezije, treba naglasiti da vlada ogromna vlaga, a temperatura se konstantno kreće oko 35 stepeni Celzijusa, što isparavanja čini još većim.

Simboli države

Za Maleziju se može reći da je svojevrstan spoj starog i novog. Vozeći se glavnim gradom, Kuala Lumpurom, vidjet ćete oronule kineske ulice i futurističke zgrade, nalik onima iz filmova o naučnoj fantastici. 

Jedna od njih je simbol Malezije, "KL twin towers", zgrada "Blizanci", ovjekovječena u filmu o slavnom Džejmsu Bondu (James Bond). Još jedna zanimljiva atrakcija je i toranj, repetitor, koji je zauzeo četvrto mjesto u svijetu po svojoj visini, a koji je viši od 400 metara. 

Ono što je još zanimljivo za Maleziju je činjenica da različite kulture, rase i religije žive u miru na jednom teritorijalnom okruženju. Gotovo svakidašnji prizor su plaže na kojima šetaju dame u oskudnim bikinijima, tik pored pokrivenih dama, prema islamskim propisima, koje često nose i veo preko lica.

Kada govorimo o hrani, Malezija nudi jedan od najboljih kuhinjskih asortmana svijeta. Počevši od kinesko-malajske kuhinje, do indijskih karija i bifea, malajska hrana zasjenit će gotovo svaki vid zapadnjačkih utjecaja. Ipak, ljepota njihove kuhinje je u samoj fuziji ukusa brojnih zemalja i nacionalnosti.

Jedna od specifičnosti Malezije je i građevina pod zaštitom UNESCO-a poznata kao "Plava kuća", koja je svojevremeno jedina preživjela napad osvajača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.