EGZOTIČNA PUTOVANJA

Netaknute plaže s bijelim pijeskom: Udaljena ostrva Indije su novi trend

Jedno od najboljih mjesta za ronjenje s maskom i disalicom zbog plitkih voda

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Lakshadweep - Avaz
Dž. R.

19.4.2024

Indijska koralna ostrva Lakšadvip izazvala su veliko interesovanje turista, međutim postavlja se pitanje može li krhko okruženje otoka podnijeti rast turizma?

Plave nijanse

Kada se spremate sletjeti na indijski arhipelag Lakšadvipu Arapskom moru, 490 km zapadno od najbližeg indijskog grada Kochija, vidjet ćete nijanse plave svuda okolo. Uska traka najbliža bijeloj plaži, oivičena stotinama kokosovih stabala, svijetlo je plave boje. Malo dalje u more voda je tirkizna, dok je duboko more smaragdno plavo, prenosi BBC.

- Zaista je očaravajuće - rekao je Shradha Menon, geolog s Indijskog instituta za tehnologiju, koji je posjetio ostrva tri puta u posljednje dvije godine kako bi proučio njihovu sedimentaciju ugljika. Svaki put je bila jedna od šačice autsajdera u avionu sa 36 sjedišta od Kočija do Lakšadvipa, prevozeći tamo stanovnike ostrva i vladine zvaničnike.

Veće interesovanje

Međutim, došlo je do većeg interesovanja za ostrva od strane indijskih putnika nakon što je premijer Narendra Modi posjetio Lakšadvip u januaru 2024. Njegove slike kako šeta po bijelim plažama i roni u kristalno čistim vodama postavljene su na njegov zvanični nalog na X (bivši Twitter) i njegov YouTube kanal, koji je prikupio stotine hiljada pregleda. U svojoj poruci javnosti, rekao je da se ljepota Lakshadweepa ne može opisati riječima.

Od tada je arhipelag gurnut u centar pažnje. Guglove pretrage za "Lakšadvip" porasle su na najviši nivo u posljednjih 20 godina, navodi The Economic Times. Članci o putovanjima iznenada su se pojavili u mejnstrim medijima, a video snimci na YouTube-u i Instagram pričama su preplavili internet. MakeMyTrip, jedan od najvećih indijskih portala za rezervaciju putovanja, naveo je povećanje od 3.400% u pretraživanju na platformi za Lakšadvip nakon Modijeve posjete.

Uzgoj kokosa

Lakšadvip ima 36 ostrva u Arapskom moru, uključujući 12 atola, tri grebena i pet potopljenih obala. Njegovih 10 naseljenih otoka ima oko 70.000 stanovnika, koji se uglavnom oslanjaju na ribolov i uzgoj kokosa.

Netaknuta ostrva s bijelim pijeskom nisu poput drugih plaža koje se nalaze duž indijske obale. Lakshadweep, što na sanskritskom jeziku znači lakh (100.000) ostrva, jedini su atoli u Indiji i leže neposredno iznad nivoa mora, objasnio je Vardhan Patankar, koji je radio u Lakšadvipu 15 godina i direktor je konzervacije GVI-a, koji olakšava očuvanje projekata širom svijeta.

Ovi atoli su ostaci drevnih vulkana koji su eruptirali, a zatim postupno potonuli malo iznad nivoa mora, a štite ga koraljni grebeni.

Klimatske promjene

Kao i većina ostrva u svijetu, Lakšadvip je pogođen klimatskim promjenama. Prema The Lakshadweep Research Collective, kopneni pokrivač arhipelaga brzo se smanjuje zbog obalne erozije, uz gubitak čitavog ostrva.

Ostrva su bila svjedok četiri velike temperaturne anomalije vezane za ENSO ( klimatski fenomen koji uzrokuje varijacije u vjetrovima i temperaturama površine mora) u posljednje dvije decenije, zajedno s tri katastrofalna ciklona u posljednjih nekoliko godina, što je rezultiralo široko rasprostranjenim izbjeljivanjem koralja.

Potapanje ostrva

Prema trenutnim, konzervativnim predviđanjima naučnika, Lakšadvip će se potopiti u more do 2050.

Kako bi ublažili utjecaj povećanog broja turista koji se očekuje na ostrvima, SPORTS kaže da će nastaviti da ograničavaju broj turista koristeći sistem dozvola. Pozivaju i brodove za krstarenje i jahte da isplove na ostrvo, tvrdeći da će to smanjiti broj ljudi koji će prenoćiti i tako kontrolirati količinu nastalog otpada i očuvati ionako ograničenu podzemnu vodu.

Međutim, naučnici vjeruju da se ne mogu zanemariti šanse da veliki brodovi oštete osjetljivi zid koralnog grebena otoka, koji sprečava olujne udare, kao i visoki ugljični otisak koji stvaraju vrhunske vile koje se grade na ostrvu ili šteta nastala na grebenu tokom izgradnje. 

Također, postoji opravdani strah da će se, kada se na kopnu izgrade odmarališta, obim komercijalnog ribolova, koji je trenutno minimalan na ostrvu, također povećati kako bi se zadovoljile potrebe turista za hranom.

Lakšadvip je jedno od najboljih mjesta za ronjenje s maskom i disalicom u Indiji zbog plitkih voda atola i obilja morskog života i koralja. Dok ste pod vodom, možete vidjeti škarpine, škarpine, murine. Zelene morske kornjače se također lako uočavaju, ponekad čak i sa plaža. Zatim tu je fascinantna riba hirurg sa žutom maskom koja mijenja boju, od žute do ljubičaste, kako odrasta.

Lakšadvip je prekrasno, spokojno ostrvo na kojem se čini da vrijeme stoji i na koji se spušta nadrealni osjećaj mira. Noćno nebo je još jedan spektakl zbog minimalnog zagađenja svjetlosti i zraka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.