ITALIJA

Toliko ljepote na tako malo kvadrata: Otok na kojem je boravio Napoleon sa suprugom

Nevjerovatna (i pomalo bizarna) zbirka lutaka u palači pokazuje čime su se djeca zabavljala prije mobitela i interneta

Isola Bella  - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7
E. Ag.

29.5.2024

Lijepi Boromejski otok koji se nalazi nedaleko od Milana od proljeća do zime posjetiteljima nudi pogled u prošlost, ali i živopisne vrtove u kojima se vrzmaju pauni...

Prije 400 godina Isola Bela je bio golišavi otok s dvije crkvice, nekoliko povrtnjaka i kućama u kojima su živjeli ribari, a danas je popularna turistička atrakcija, s redovnom trajektnom linijom iz Strese, Lavena, Palance i Intre. Također, domaćin je godišnjeg muzi festivala Stresa, piše Punkufer.

Milanska aristokratsko-crkvena porodica Boromeo (Borromeo) vlasnik je tog lijepog otoka, kao i otoka Madre. Boromejski otoci su se smjestili u jezeru Lago Magiore na sjeveru Čizme i broje oko 200 stanovnika.

Isola Bela smjestila se tik do grada Stresa, do kojeg se može doći vozom iz Milana za otprilike jedan sat. Omiljeno je vikend odredište Italijana, kao i turista koji žele istražiti Italiju. Otok je dugačak 320 i širok 400 metara te podijeljen na palaču s vrtom i malog ribarskog mjesta.

Isola Bela počela je mijenjati svoje lice u 16. stoljeću, kada je i započeo grandiozan projekt uređenja. S više od 20 soba i galerijom s remek-djelima Rafaela i Tiziana te raskošnim vrtom s kipovima, obeliscima i fontanama, Palazzo Borromeo predstavlja predivno povijesno nasljeđe, ali ljubitelji prirode će reći da su upravo vrtovi s najrazličitijim biljem najljepši na otoku.

Šta vidjeti

Veličanstvena izložba rijetkog cvijeća i bilja uključuje stoljećima staro stablo kamfora, divovsku rabarbaru čiji listovi mogu doseći dva metra, mirisni osmantus, iznimno rijetku Halesiu dipteru s cvjetovima koji nalikuju snježnim pahuljama, zvjezdasti anis i meksički bor.

Živice šimšira, kamelije, ruže, oleandri i agrumi između kojih se slobodno vrzmaju bijeli paunovi predstavljaju nestvaran prizor, a ako imate sreće raširit će rep kako biste ih mogli vidjeti u punoj raskoši. Vrtovi oba otoka pripadaju prestižnom krugu britanskog Kraljevskog hortikulturnog društva.

Osim bilja, pažnju plijeni i Napoleonov krevet. Napoleon i supruga Žozefina (Josephine) posjetili su Isolu Belu krajem 18. stoljeća, krevet u kojem je spavao i dalje je izložen. Nevjerovatna (i pomalo bizarna) zbirka lutaka u palači pokazuje čime su se djeca zabavljala prije mobitela i interneta, a pogledati vrijedi i špilju u podrumu s mozaicima od kamenja i školjki u kojoj su se stanari palače hladili u vrućim ljetnim danima.

Kada putovati

Tokom zime otok je zatvoren za posjetitelje, a sezona se obično otvara s prvim danima proljeća i traje do otprilike novembra. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni, na ulazu u palaču koja se nalazi odmah do pristaništa brodova, ali s obzirom na gužve (osobito ljeti) preporučuje se unaprijed kupiti ulaznice putem interneta.

Trenutno ulaznice za Isolu Belu koštaju 38 eura za odrasle i 22 eura za djecu, a dostupne su i kombinirane ulaznice za druge atrakcije poput parka Pallavicino i Isola Madre, koja također ima lijepu povijesnu građevinu, iako manje spektakularnu od palače na Isola Belli te predivne vrtove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.