"LUTAJUĆE MISLI"

Novi trend odmora: Putovanje u tišini ima velike koristi

Poenta je, objašnjavaju u CNT-u, da se uronite u zvučno okruženje oko sebe, posebno u prirodu

Uživanje u tišini. Facebook

Z. K.

10.6.2024

Volite li tišinu? Današnji svijet neprestano bombarduje sva naša čula, zvuk je jedan od najprisutnijih čulnih nadražaja. Zaista, živimo u bučnom svijetu koji ostavlja sve manje prostora za ono što obično nazivamo "lutajućim mislima". Svakakvi sadržaji su stalno oko nas, pa imamo sve manje mogućnosti da budemo sami sa sobom, u tišini.

Bolji osjećaj

Zbog toga ne čudi što časopisi posvećeni luksuznom turizmu kao što je Conde Nast Traveler – (CNT) ističu ovaj trend kao jedan od najvažnijih koji se pojavio u turizmu posljednjih godina.

Nije, naravno, stvar u želji da se izbjegnu ljudi i komunikacija. Ova vrsta putovanja i koristi za zdravlje, jer buka često proizvodi stres, posebno kada je ne možemo kontrolisati.

CNT navodi da neke studije povezuju zagađenje bukom sa različitim zdravstvenim problemima kao što su depresija i kardiovaskularne bolesti. S druge strane, provođenje vremena u tišini pomaže nam da se bolje osjećamo u vezi sa svojim mislima i osjećanjima, smanjuje stres i podstiče kreativnost.

Prema uobičajenim definicijama, izlet u tišini bi bio onaj koji kroz odvojenost od okoline pomaže u povezivanju sa prirodom i samim sobom. Ako ništa drugo, poslije te vrste opuštanja – za razliku od jurnjave od atrakcije do atrakcije – sigurno vam neće biti potreban odmor nakon vašeg "odmora".

Uživanje u tišini nije nova pojava. Možemo ga povezati i sa meditacijom karakterističnom za budizam, zbog čega danas možemo pronaći različite ponude za godišnji odmor u meditativnom okruženju, širom svijeta. Wellness sektor je široko prihvatio ovaj oblik opuštanja, ali je u svojevrsnom sukobu sa izvornim oblicima meditacije vezanim za duhovnost istočnjačkih religija.

I znatno pojednostavljena da bi se približila zapadnom potrošaču. Na sreću, postoje i drugi oblici ovakvog putovanja, koji osim ličnog usavršavanja, koriste i životnu sredinu kao jedan od najodrživijih oblika putovanja.

To su iskustva poput meditacije, uživanja u izolovanim dijelovima prirode bez nametnutih zvukova, pješačkih ruta, digitalne detoksikacije i slično. Ima ih svuda, od nama bliske Italije do egzotičnih destinacija na dalekim otocima Pacifika.

Gradnja hotela

Međutim, treba shvatiti da izleti u tišini ne znače nužno potpuno odsustvo bilo kakvog zvuka. Poenta je, objašnjavaju u CNT-u, da se uronite u zvučno okruženje oko sebe, posebno u prirodu. 

To može značiti odlazak u izolaciju neke prirodne ljepote bez posjetilaca, šetnju rutama na kojima se možete fokusirati na sopstvene misli bez stalnog ćaskanja sa saputnicima, planinarenje, meditaciju, ali i kratko ili duže vrijeme bez računara i pametnog telefona.

Poslovni dio turističkog svijeta našao je svoj interes u svemu, pa se hoteli i odmarališta namjenjeni ovoj vrsti gostiju već otvaraju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.