PORODIČNI ODMOR

Otok Tinos: Pored prirodnih ljepota nudi i gastronomske užitke poput sira iz bundeve

Odavde su potekli čuveni vajari i skulptori Gizis, Litras, Kalepas, Filipotis i Sokos

Tinos. Greeka

Dž. R.

3.6.2024

Malo manje poznat otok Tinos pripada arhipelagu Kiklada i idealno je za opuštajuće porodične odmore.

Tradicionalna sela

Posjeduje mirne pješčane plaže i fantastične smještajne kapacitete. Tradicionalna sela smještena su u središtu samog otoka i posjeduju živopisnu arhitekturu, a najpoznatije je Pirgos sa dugom tradicijom pravljenja mermernih skulptura.

Odavde su potekli čuveni vajari i skulptori Gizis, Litras, Kalepas, Filipotis i Sokos. Prema legendi, poznati skulptor drevnih vremena, Fidija, prenijeo je tajne svoje umjetnosti lokalnom stanovništvu. Njihovo divno zanatstvo preslikano je na kapele, fontane, lukove.

Kuće su, kao i na ostalim ostrvima Kiklada, bijele sa plavim prozorima i vratima, a najlepša sela koja morate posjetiti su Agapi, Arnados, Volaks, Kaloni, Komi kao i Pirgos naravno. Možda će vas otok podsjetiti na Mikonos, budući da i Tinos ima svog zaštitnika pelikana koji presreće turiste i vjetrenjače.

Mermerni detalji

Na stranu miran odmor i fantastična kulinarska scena otoka, Tinos je poznat i po crkvi Panagije (Bogorodice) koja kako se vjeruje posjeduje čudotvornu ikonu unutar crkve koju svake godine posjećuje hiljade hodočasnika naročito 15. augusta, kada je praznik Djevice Marije.

Ovaj otok ima svojih draži i toliko je lijepo da je grčki filozof Kornelijus Kastorijadis Tinos nazvao “ručno rađenim” otokom budući da su mnogobrojni skulptori mermera, načinili umjetnost od svake kapije, fontane ili vrata. Čak su i table za iznajmljivanje kuća ili natpisi “na prodaju” izrađeni od mermera.

Plaže ostrva su neopisivo lijepe i neke od najpoznatijih su Agija Thalasa, Agija Kirjaki, Agios Romanos, Agios Petros.

Domaći sirevi

Glavni protagonisti otoka su domaći sirevi koji se ovdje proizvode od strane lokalnog stanovništva pa su najpoznatiji organski proizvođači San Lorenzo kao i sir koji proizvodi mještanka Angela Rugeri u selu Steni, koji ima specifičan miris i ukus budući da sazrijeva u bundevi. 

Za tipičan grčki mezetluk posjetite (Mirtilo) Μύρτιλο, za doručak i jedinstvenu kuhinju Kiklada posjetite (Maratija) Μαραθιά, dok osvježavajuće koktele možete konzumirati u Dough & Shaker u Pirgosu. Naravno, otok obiluje svježom ribom i morskim plodovima, pa će boravak ovdje biti raj za vaša nepca. Ovdje se godišnje održava i Tinos gastronomski festival, a otok je poznat i po cjenjenoj kulinarskoj sceni.

Do otoka se stiže brodom iz luke Pirej za oko 4 i po sata vožnje trajektom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.