BEZ PEČENJA

Čokoladna torta: Priprema brza i jednostavna, a ukus odličan

No s obzirom da sadržava puno čokolade i može se napraviti s vrhnjem ili kokosovim mlijekom, ima manu, kalorična je

Priprema brza. Printscreen

E. A.

16.1.2023

Ako trebate brzi desert za nenajavljene goste ili trenutak kad ukućani požele nešto slatko, ovo je odličan recept. 

To je vjerojatno najjednostavnija čokoladna torta koju ćete ikad napraviti. No s obzirom da sadržava puno čokolade i može se napraviti s vrhnjem ili kokosovim mlijekom, ima manu - kalorična je, pa se preporučuje posluživanje tanjih kriški, savjetuju na portalu 101 Cookbooks.

Sastojci:

- malo maslaca za premazivanje, ili papir za pečenje za oblaganje kalupa

- 225 grama čokolade, sa 70 posto kakaa, sitnije nasjeckane

- 225 grama punomasnog vrhnja, ili (punomasnog) kokosovog mlijeka

- 1/2 žličice pimenta (po želji)

- 2 žličice fino mljevenog espressa (po želji)

- 1/4 žličice fine soli krupnog zrna

- kakao prah, za ukras, ili po želji: malo sjeckanih badema ili lješnjaka, latice ruže, kakao zrna ili šarene šećerne mrvice.

Priprema:

Pripremite kalup za torte promjena 15 centimetara i obložite ga papirom za pečenje i ostavite sa strane.

Čokoladu otopite na pari na laganoj vatri. U posebnoj tavici srednje veličine zagrijte vrhnje na laganoj vatri. Umiješajte piment i espresso, ako ih želite koristiti. Kada je vrhnje jako vruće na dodir, maknite s vatre i umiješajte sol.

Brza i jednostavna. Dreamstime

Potom u vrhnje umiješajte čokoladu, te vrlo polako i postojano miješati dok se sve ne sjedini u glatku smjesu. Vrhnje i čokolada ne smiju se više nigdje odvajati. Ulijte smjesu u pripremljeni kalup, pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak dok se ne ohladi, nekoliko sati ili preko noći.

Tortu poslužite nakon što se malo stegne na sobnoj temperaturi (desetak minuta), pospite s malo kakaa u prahu ili drugim ukrasima i dodacima po želji i narežite. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.