BRZ DESERT

Pita od limuna: Osvježavajuća, ukusna i brza priprema

Kako bi se spriječile bolesti koje se prenose hranom, nikada ih ne ostavljati na sobnoj temperaturi duže od dva sata

Malo sastojaka potrebno za pripremu. Screenshot

E. A.

2.4.2023

Pita od limuna fantastičan je dodatak svakom stolu. Postoji niz starinskih recepata koji su izdržali test vremena jer su jednostavni za napraviti, apsolutno ukusni i estetski neodoljivi. Tajna ovih mini krostata, odnosno pitica, jest podjednako u tijestu i u punjenju.

Prednost ovog deserta jest u tome što se može napraviti i dan unaprijed. Naime sve pite od limuna treba držati u frižideru. Kako bi se spriječile bolesti koje se prenose hranom, nikada ih ne ostavljati na sobnoj temperaturi duže od dva sata.

Jednostavno i ukusno

Posebnost ovog deserta su puslice izrađene od šećera i bjelanjaka koje se savršeno sljubljuju s bazom od prhkog tijesta i finim, sočnim punjenjem.

Brze i osvježavajuće. Screenshot

Sastojci - za tijesto: 200 g brašna, 50 g šećera, 120 g maslaca sol 

Sastojci - za nadjev: 4 žumanjka, 250 g zaslađenog kondenziranog mlijeka, 5 žlica soka od limuna, 1 žlica jestivog škroba, 2 bjelanjka, 50 g šećera, 1 žlica šećera u prahu

Priprema poslastice

Od brašna, šećera, prstohvata soli i maslaca narezanog na listiće uz dodatak 2 žlice hladne vode brzo umijesiti prhko tijesto, umotati ga u foliju i ostaviti 30 minuta u frižideru.

Zagrijati pećnicu na 180 stepni. Ohlađeno tijesto razvaljati na pobrašnjenoj plohi pa njime obložiti namašćene kalupe za pitu (promjera 10 cm). 

Pjenasto izmikati žumanjke, a zatim umiješati kondenzirano mlijeko, sok od limuna i škrob. Bjelanjke izmiksati sa šećerom pa slastičarskom špricom na pite istisnuti puslice te ih peći još oko 5 minuta. Gotove pite posuti šećerom u prahu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.